vineri, 30 mai 2008
Ce stim sigur pana acum
1. Pentru Primarie vor fi doua tururi (cred ca doar unul sau doua sondaje il dadeau pe Gheorghe Nichita primar din turul I).
2. Pe municipiu, PD-L va castiga alegerile (majoritate simpla).
3. Constantin Simirad va fi seful CJ Iasi.
4. PSD castiga detasat alegerile pentru judet.
5. Toate sondajele sustin ca iesenii vor merge intr-un numar mai mare la vot decat in 2004.
marți, 27 mai 2008
Cand vine Basescu la Iasi
sâmbătă, 24 mai 2008
Eu cu cine votez?
Lupta pentru Primarie in spatiul virtual
Lupta politicienilor pentru voturi se da anul acesta si pe internet. Acestia platesc oameni specializati pentru a realiza site-uri de campanie cat mai atractive. Cu exceptia fostului primar Constantin Simirad, toti politicienii ieseni au un site de campanie sau macar un blog. Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice a UPA din
Mai toti candidatii la Primaria Iasi au câte un site in care isi prezinta oferta electorala. Daca in 2004 doar câtiva dintre politicieni aveau o pagina electronica de campanie, astazi oferta este mult mai mare. Astfel, in afara de www.nichita.ro, mai pot fi vizitate si paginile web ale lui Dumitru Oprea si Cristian Adomnitei, candidatul PD-L si, respectiv, PNL la Primaria Iasi. "Am mai avut un site, acum circa un an, dar acum 6-7 luni cineva a atacat serverul pe care era gazduit. Site-ul e o forma de respect fata de alegatori. Nu-mi este indiferent ca un grup mare de oameni aproape nu mai socializeaza din acest motiv. În plus, este foarte greu sa te intâlnesti cu un grup de 2.000 persoane, cam câti vizitatori are site-ul meu intr-o singura zi. Pe internet este mult mai usor", a declarat Dumitru Oprea. Astfel de site-uri mai au Ionel Oancea, candidatul PC, Dorina Donciu, candidatul Partidului Initiativa Nationala, si Dragos Dorojan, candidatul Partidului României Europene.
Nici candidatii la Consiliul Judetean (CJ) Iasi nu au omis aceasta modalitate de a aduna voturi. Astfel, Dan Cârlan, candidatul PD-L, a optat mai intâi pentru un blog, dar a recunoscut ca este posibil sa-si lanseze cât de curând si un site de campanie, domeniul fiind achizitionat inca din anul 2000. Si candidatul liberalilor, Traian Dobre, are atât blog, cât si site. Daniel Matasaru, candidatul PC, si-a lansat acum doua saptamani site-ul de campanie. "Seriozitatea demersului meu se va regasi si in seriozitatea cu care am lucrat la acest site de campanie, alaturi de tinerii conservatori. Ma adresez in general tinerilor, pentru ca acestia utilizeaza de regula internetul. Doresc sa ma fac cunoscut si sa-mi fac cunoscut programul electoral. E comunicare directa adaptata la secolul XXI", a spus Daniel Matasaru.
Singurul mare politician iesean care a refuzat sa-si faca o pagina electronica este Constantin Simirad, care candideaza din partea PSD pentru sefia CJ. "Lumea ma cunoaste si asa. Nu mi-am facut si pentru ca pe aceste site-uri de regula apare contrareclama a adversarilor politici", a spus Simirad.
Parlamentari ieseni cu site
Deputatul liberal Relu Fenechiu este unul dintre primii parlamentari care si-au infiintat o pagina electronica personala. "Am site-ul inca din perioada de dinainte de a candida la Primarie in 2004. Mi l-am facut pentru ca am considerat ca sunt multe informatii care trebuie cunoscute de public. Site-ul poate deveni un instrument de a obtine voturi abia dupa ce ai o activitate pe care sa o prezinti. Cred ca este cel mai lejer si mai performant mod de comunicare", a explicat Relu Fenechiu. Si deputatul PD-L Petru Movila are site de câteva luni.
Moda paginilor electronice a patruns si in rândurile consilierilor locali. Democrat-liberalii Constantin Axinia si Daniel Oajdea, social democratul Catalin Ivan, dar si liberalii Ficu Anghel, Marius Bojor si Adrian Caliman au blog sau site.
Rezultatul alegerilor nu e influentat de site-uri
Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, considera ca prezenta politicienilor in mediul virtual nu poate influenta major electoratul. "Alegatorii pot fi influentati si prin aceasta modalitate. Segmentul afectat ramâne, insa, unul restrâns, cuprinde populatia tânara, care, de regula, nu se prezinta la vot. Tinta e subtire, iar impactul nu e cel scontat. Toti candidatii care conteaza sunt si «victimele» unor asa-zisi specialisti. Pentru ca manânca o pâine trebuie sa arate ca sunt utili. Candidatii nu vor neaparat sa se dea cu lumea, ci pentru ca exista o moda. Daca am introduce o intrebare la exit-poll-uri in privinta gradului in care alegatorii au fost influentati de siteuri, cred ca nu am avea mai mult de 2 la suta. Rezultatul alegerilor nu e influentat de site-uri", a declarat Cristian Bocancea.
Cica a inceput campania electorala...
Cel putin asa se zvoneste in targ pentru ca eu nu prea am vazut-o. In afara de cele 2-3 emisiuni de la televiziunile centrale (la care cei trei “mari” candidati mai mult ne-au facut de rusine decat ne-au convins ca ne merita votul) si “lupta” in fluturasi, afise si banere, in cele trei saptamani de campanie electorala nu am vazut nimic mai consistent. Astept cu interes cele cateva zile care au mai ramas pana la momentul votului. Pana acum nu am auzit pe absolut nimeni care sa fie multumit de campanie, de evolutia candidatilor. Din contra.
luni, 19 mai 2008
vineri, 16 mai 2008
Imi este scarba…
Ca sa citez un fost presedinte. Imi este scarba de prestatia celor trei “mari” candidati la Primaria
Cateva versuri
Un albastru de Mai intre cer si pamint,
E o zi ce inspira, ce spune mult,
Pentru cei care sunt in zi de soare intre rasarit si asfintit,
Ce pot privi lumea de sus pentru a spune sunt fericit.
E ziua in care am venit.
Nu stiu cine este autorul lor, dar mi-au placut.
miercuri, 14 mai 2008
marți, 13 mai 2008
Blues adevarat
duminică, 11 mai 2008
Marius Tuca in lupta cu blogerii
Cica Marius Tuca a scris ceva despre blogeri. Din nefericire, blogerii au reactionat. Partea amuzanta pentru ei a fost dedicatia la care se adauga faptul ca, de-atata bagat in seama, Tuca a ajuns in topul cautarilor pe google.ro. Pentru cei interesati: cea mai decenta “recenzie” a intregului scandal o puteti citi la Manafu si Comanescu.
O concluzie putem trage din toata aceasta cearta: in mediul virtual, ziarele au pierdut razboiul cu blogurile si asta ii enerveaza rau pe unii ziaristi.
P.S. Citind parerile blogerilor despre M.T. mi-am adus aminte de bancul cu timpul la moldoveni.
Fluturasi electorali
Maimutzele iz beac!
Jean Moscopol
Parere
- Ma enerveaza bicicleta de sus. E un siteul unui politician, nu Jetix
- Fotografia fara picioare e... morbida
- CV-ul este incomplet (locul nasterii, sotie, copii etcetera)
- Calitatea filmuletului "Tinerii conservatori" lasa de dorit
Una peste alta este site destul de bun.
joi, 8 mai 2008
Oprea versus Adomnitei
Culoarea rosie
duminică, 4 mai 2008
Despre blogerul Adrian Nastase
Nu mai stiu cine spunea ca Adrian Nastase nu a ajuns decat un nume pe un blog. Se pare ca in perioada cand nu a fost la conducerea PSD-ului, omul Adrian Nastase a avut timp si de alte lucruri care pana atunci ii fusesera rapite. Unul dintre ele este cititul. Astfel s-ar putea explica multitudinea de citate la care a recurs la lansarea oficiala a candidatilor PSD de la Iasi. Nu stiu cat de inspirat a fost citatul din Martin Luther King rostit in fata celor cateva mii de “suporteri-militanti” (cele mai puternice ovatii au fost la auzul numelui clubului de fotbal Politehnica). La fel si in cazul poeziei lui Nicolae Iorga.
Tacut, calculat, mai putin arogant fata de 2004, Nastase nu a exagerat cu laudele la adresa partidului sau la adresa “candidatului” Gheorghe Nichita. A privit, a calculat, a zambit atunci cand se impunea. Nu a fost laudat de colegi, dar pe alocuri s-a vazut o
sâmbătă, 3 mai 2008
Borex de la Iasi
E tanar, bogat (chiar daca nu are servici :D), are fete frumoase, limuzina si, mai nou, si videoclip. Este chiar Borex, Borex de la Iasi.
Nota: In timpul vizionarii acestui videoclip este posibil sa va vina sa borex.
Mafia romaneasca
Un lucru stiut si pe care se bate moneda de zeci de ani este faptul ca romanii nu sunt uniti. Acest lucru poate fi observat (si) din faptul ca noi nu avem o mafie, nici macar la nivel de limbaj. In tarile mai civilizate romanii sunt hoti, membri ai unei grupari mafiote sau, mai rar, sefi ai acesteia. Nu cred ca exista un asemenea grup format eminamente din romani. Asta si poate pentru ca orice mafie are o serie de norme morale care sunt urmate intocmai. Exista mafiile siciliana, ruseasca, tiganeasca, arabeasca, am auzit pana si de una albaneza. N-am auzit de “mafia romaneasca”.
Satul unde am copilarit
Ieri am fost plecat din
joi, 1 mai 2008
Despre Inviere, cu intarziere
Anul acesta sarbatorile pascale au trecut asemeni un weekend mai linistit. Aproape toti cu care am vorbit nu aveau planuri speciale, erau preocupati de numarul zilelor in care vor lucra (ma refer la saptamana de dupa Inviere) sau de supermarketul de la care isi vor cumpara cozonacii. Putin curat in casa, preparat ceva mancare (daca este pricepere), 15 minute la biserica, luat lumina, venit acasa. Sarbatorile pascale se transforma din ce in ce mai evident in zilele invierii conturilor patronilor super- si hypermarketurilor. Nu sunt la fel de bucurosi ca la Craciun, dar…
Hristos a inviat! Anul acesta Hristos a inviat din nou la biserica de langa Selgros.