miercuri, 13 februarie 2008

Recomandarile mele

Va recomand doua materiale. Primul a aparut astazi in Flacara Iasului. Este un editorial scris de redactorul sef al acestei publicatii, Dan Postolea. Mi se pare foarte bine scris. Nu ma refer neaparat la persoanele vizate de el, ci la modul de redactare, la cuvintele folosite etc. Ma enerveaza ca nu scrie mai des, presa ieseana chiar duce lipsa de editorialisti buni.

Pentru ca nu pot sa va ofer un link, voi da un copy-paste:

Domnule Fenechiu, faceti ceva pentru Vali!

(tentativa de trafic de influenta pe lânga seful PNL Iasi in favoarea finului sau de la Protectia Consumatorului)

Asta-i legea: "Accesul liber si neingradit al persoanei la orice informatii de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relatiilor dintre persoane si autoritatile publice, in conformitate cu Constitutia României si cu documentele internationale ratificate de Parlamentul României". Nu o sa intru in detalii despre ce inseamna "autoritate sau institutie publica" ori "informatie de interes public", asa cum sunt ele definite de Legea 544/2001. Dar cred ca e clar. Este vorba de o lege si, mai presus, de un drept garantat de Constitutia României.
Legea amintita e inca si mai generoasa cu "gaozarii", pardon, cu "mijloacele de informare in masa", carora le sunt dedicate o serie de dispozitii speciale: "Art. 15, (1). Accesul mijloacelor de informare in masa la informatiile de interes public este garantat. (2). Activitatea de culegere si de difuzare a informatiilor de interes public desfasurata de mijloacele de informare in masa constituie o concretizare a dreptului cetatenilor de a avea acces la orice informatie de interes public".

***

In privinta faptelor, prea multe de zis nu sunt. Seful Inspectoratului Regional pentru Protectia Consumatorului, PNL-istul Valerian Salavastru, refuza orice forma de comunicare cu Flacara Iasului. Ca dumnealui - sa-i spunem "Vali", pentru fluenta - nu vorbeste cu reporterii acestui cotidian, nu e, pâna la urma, o pierdere chiar atât de grea. Se poate trai si publica si fara asta. Numai ca, din pozitia de functionar public in care a fost trimis de nasul sau de cununie, seful PNL Iasi, deputatul Relu Fenechiu, asta dupa ce a fost dat afara din Prefectura, asadar ca tartor al Inspectoratului Regional, Vali si-a arogat si calitatea de purtator de cuvânt al oficiilor judetene din subordine. Chit ca nu e cel mai bun comunicator din lume, ordinul lui a fost ceva de genul: "Nimeni nu vorbeste, in afara de mine!". Asa se face ca Vali le-a interzis si respectabililor functionari de la Oficiul Judetean de Protectia Consumatorului Iasi dialogul cu reprezentantii mass-media si cu cei ai Flacara Iasului, in special.

(Nu stiu sigur care sunt motivele lui Vali, insa am auzit ca ar fi spus, la un moment dat, ca prefera sa fie dat in judecata decât sa discute cu vreunul dintre reporterii Flacara Iasului!).

Cum necum, efectul interdictiei dictate de Vali e simplu si imediat: neavând acces la autoritatea in domeniu, Flacara Iasului intâmpina dificultati in a documenta articole legate de eventualele incalcari ale drepturilor consumatorului. Si, in cazul in care vor sa reclame sau pur si simplu sunt interesati de astfel de probleme, cititorii Flacara Iasului sunt cei direct pagubiti.

***

In spiritul si litera legii citate, nu cred ca are vreo importanta daca lui Vali ii place sau nu Flacara Iasului. Nu ma intereseaza nici daca lui Vali ii place sau nu de reporterii nostri sau de mine, personal: nici noua - ca oameni, nu ca ziaristi - nu ne place de el! Numai ca Vali, in ceea ce face el, ca functionar public angajat la o institutie publica, este platit din bani publici. Bani adunati din impozitele platite de cititorii ziarului, indiferent ca e vorba de "unul, niciunul, o suta de mii", cum ar zice Pirandello (atentie, Vali, nu e vreun salam italienesc cu continut excesiv de apa!). Asa ca, macar din respect fata de cei care i-au platit si ii platesc salariul de functionar public si indemnizatiile de membru in CA-urile diferitelor fabrici in care l-a bagat Relu Fenechiu, Vali ar trebui sa-si revizuiasca atitudinea!

***

Pâna la urma, insa, probabil ca Vali n-are nicio vina: asa e el. De aceea, ma voi adresa direct celui pe care il consider responsabil, din punct de vedere politic si moral, de toate nazbâtiile lui Vali: seful PNL Iasi, vicepresedinte al PNL la nivel national, "creator de ministri" si chiar "premier din umbra", deputatul Relu Fenechiu.
Asadar, domnule deputat, cu putina bunavointa, nu se poate sa nu-i gasiti un loc pe undeva, prin alta parte, si lui Vali. Ati mai facut-o. Un loc in care sa nu se faca de cacat nici pe el insusi, nici partidul si nici pe dumnevoastra, personal, un serviciu in care incontestabilele sale calitati native, atâtea si alea care-or fi ele (unii dintre cei care l-au cunoscut vorbesc despre agresivitate, brutalitate, mârlanie, grobianism, ranchiuna s.a.m.d), sa fie eficient valorificate. In mod clar, pe la Prefectura, prin partid sau pe la orice institutie descentralizata n-are ce cauta: nu le are cu oamenii. Iarasi, nu-i vina lui: asa e el.
Ma gândesc ca, la o adica, l-ati putea pune body-guard pe la Club Planet sau pe la vreo alta firma de-a dumneavoastra. O solutie la fel de buna ar fi sa interveniti pe la Teatrul Luceafarul, pentru vreun rol, musai negativ. Copiii sunt lesinati dupa asa ceva. Desigur, daca aveti posibilitatea, indrumati-i pasii spre diplomatie si, dupa ce vorbiti cu Adrian "Yes, ma'am" Cioroianu, trimiteti-l prin strainatate. In
Botswana, de pilda. Sau, cel mai bine, puneti-l paznic, in Podu Ros sau prin cartierul dumneavoastra de vile. Sunt convins ca ar face cariera...

Al doilea material pe care-l recomand este un post al lui Mazgalici. Daca esti barbat chiar te intereseaza ce scrie omul asta acolo, mai ales ca maine e... Velantains Ghe... pardon Dei. De altfel, tot ce posteaza Mazgalici e foarte tare, frate.


4 comentarii:

Anonim spunea...

te pui bine cu noul tau redactor sef...bun :P

Diana

Marius Pârciu spunea...

1. Mie nu-mi plac linguselile.
2. In plus, cred ca Postolea nici nu citeste bloguri (e serios, nu ca mine :)).
3. Chiar mi-a placut modul in care a scris. Eu n-am acest talent... si de asta il apreciez.

Anonim spunea...

Tare Mazgalici :P

blogul lui Gabi spunea...

Măi Mariusică!!! Nu tre lăsa intimidat de anonimi din ăştiasuperdeştepţi! De tari ce sunt nu şi pot decina nici măcar identitatea!!!! Acum ce să zic de atitudinea lui Valică!!! Aşa va fi şi în continuare!!! Lăsând la o parte că amicul e idiot, nu ai cum să nu înţelegi o atitudine specific umană: tu ai vorbi cu cineva care te înjură zi de zi? Ai face o odată, de două ori, de trei ori, hai! dar când injurăturile cad în cascadă, sincer! Nu cred că aimai vorbi nicicând!!! Şi să nu aud texte de genulcp, vaide mine, superioritatea intelectuaă şi diplomatică ce te caracterizează te ar face să continui să comunici că nu te cred!!! E pura rasă umană care reacţionează aiurea când o înjuri!!!!Şi crede-mă pe cuvânt!!!! Sunt oameni pe niste funcţii care la fel reacţionau şi cu mine pe vremea când lucram la Ziua şi apoi la Flacăra!!!! Pentru că erau des data la gazetă!!! Şi nu de bine sau nu înţelegeau faza cu publicitatea!!!!