sâmbătă, 6 februarie 2010

Despre Cristian Adomnitei

Ca ministru al Educatiei a facut multe. Si bune, si rele, dar multe.
La capitolul "Lucruri bune" as mentiona in primul rand reabilitarea mai multor obiective importante din Iasi, finantarea multor scoli din judetul Iasi si, in general, sumele mari (cele mai mari din istorie?) alocate sistemului educational din Iasi.
La capitolul "Lucruri rele" as mentiona faptul ca acele finantari au fost facute dupa criterii politice sau complet anapoda (lucru care nu inseamna ca au fost facute neaparat din vina lui Adomnitei, dar "toate oalele se sparg in capul... sefului"). Imi vine in minte un caz despre care am scris: scoala dintr-un sat amarat risca sa se prabuseasca din cauza greutatii termopanelor, termopane puse cu ajutorul banilor guvernamentali. De mentionat ca scoala era din chirpici!
Mai mult: desi nu inseamna neaparat ca are legatura cu manageriatul unei institutii, trebuie trecute la acelasi capitol si gafele facute in perioada "ministeriala". Cea mai gustata, dar si mai speculata, a fost cea cu numarul de stele de pe steagul Uniunii Europene. MAI ALES aceasta gafa l-a costat mult, mai mult decat i-ar fi costat pe altii... In plus, mandatul sau s-a incheiat cu scandalul (inca existent) legat de majorarea cu 50 la suta a salariilor profesorilor.

A urmat apoi "testul" Primariei. Cristian Adomnitei a iesit pe locul trei, dupa Gheorghe Nichita si Dumitru Oprea. Campania sa a fost una costisitoare (banere cat blocul!), limbajul folosit fiind unul decent. Totusi, aceasta a fost una neconvingatoare, liberalul obtinand sub 10 la suta din voturi!

Cu acest cv politic intra Cristian Adomnitei in lupta pentru castigarea unui nou mandat de presedinte al Organizatiei Municipale a PNL Iasi. Valerian Salavastru si, poate, Mugur Cozmanciuc, se vor lupta pentru aceeasi functie. In momentul de fata, cu cateva exceptii (dar nu neaparat puternice), toata lumea trage in el. Toata lumea in afara de presa, principalul sau dusman in urma cu doi ani...

P.S. Inca de la primele sale conferinte de presa la care am asistat, mi-a creat impresia ca este un om ingamfat. Atunci era ministru al Educatiei. Intre timp mi-am mai schimbat parerea. Poate si Cristian Adomnitei s-a mai schimbat...

P.S.2 E foarte posibil ca, in curand, in presa sa apara si materiale impotriva lui Adomnitei. C-asa-i in tenis!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Aceasta postare nu il va face pe dl. Adomnitei mai convingator sau mai carismatic la urmatoarele alegeri pentru Primarie. Ati uitat cuvantul in Parlament ca ministru impotriva maririi salariilor profesorilor si votul pentru:). Si mai sunt. Pe de alta parte, dl. Adomnitei s-ar putea ca in calitate de sef la municipiu sa fie nevoit sa candideze intr-un colegiu urban. Ceea ce nu ar fi bine pentru domnia sa. Iar in mediul rural nu prea mai are cu ce sa convinga primarii sa il sustina. Deci singura lui sansa pentru viitorul politic de peste cativa ani este sa castige Primaria. Insa daca in echipa lui o sa fie aceiasi mapetzi din consiliu local, misiunea lui va fi extrem de ingrata, ca aia vor vota cu mana lui Nichita cand o sa ii fie mai drag. Zorro.

Marius Pârciu spunea...

Intentia postarii nu era sa-i "fac imagine". Cred ca pentru continuarea viitorului sau politic e necesar mai intai sa castige sefia OM a PNL Iasi.

Cat priveste CL (dar si CJ), PNL trebuie sa-si stabileasca (odata!) orientarea politica/administrativa.

vladutz de dh spunea...

Da, as fi vrut sa las o postare de aia kilometrica, ca despre Ado e ce vorbi! Totusi, ma limitez la anumite aspecte (fara stilul dobascian de a da limbi unei singure persoane mici, mici).
Cristian Adomnitei este exemplul de politician care n-are nici o treaba, dar se precepe!
Pe scurt, sa dea D-zeu sa iasa tot el sef la municipiu la liberali, ca daca vine Salavastru e prapad! Decat un balbait cretin, mai bine unul care mai invarte pe ici pe colo, prin partile esentiale.
Zau acum? Care liberal, in afara de Relu evident, l-ar vrea pe balbaitul ala?
P.S. Marius, da chiar! De Vali nu scrii nimic? ;))

Marius Pârciu spunea...

Despre cine merita sa castige, vom vedea ce vor spune liberalii.

V.S. sigur va primi mai multe voturi decat crezi tu... Sa nu uitam ca e vorba de 2 tabare, ambele numeroase.

P.S. Poate voi scrie.

vladutz de dh spunea...

Pai scrie...

P.S. Tabara Relu, da!

Unknown spunea...

Mai adauga la lista de nereusite problema "Petre Andrei" din care a iesit destul de sifonat. Îi creeaza , dacă nu ne grabim sa trecem in uitare faptele, mari probleme şi acum. De acolo a inceput marea lui problemă: de credibilitate. Care a scăzut de la o zi la alta, pentru că bâlbâielile lui nu au convins deloc. La asta s-ar mai adăuga eticheta de "om al lui Fenechiu". E ceva de care nu va scăpa usor. Oricat de mult ar dori să facă asta. Omul e prea ocupat să convingă de ceea ce nu a făcut rău , decât în a spune clar ce a făcut concret. Sigur că deşănţata guvernare liberală l-a ajutat să -şi lege numele de răsturnările de cisterne de bani peste Iasi. Ai putea fi tentat să spui la un momnent dat că vezi Doamne ce noroc a avut Iasiul că a fost Adomnitei ministru că altfel nu avea parte de nici un ban. Problema e că a făcut-o neselectiv. Sigur , nu e contestată buna intenţie. Dar asta nu ştirbeşte modul haotic în care a făcut-o. E uşor să fii generos cu nişte fonduri, mai ales când nu sunt ale tale. Deci stimabilul inginer Adomnitei ar trebui să se gândească mai bine la cu expune anumite probleme delicate, mai ales că nu are de partea sa acel şarm aparte al retoricii. Formatia sa de inginer il va face mereu să aibă probleme de expunere al discursului. Dar nu imi fac griji. Sunt sigură că a învăţat ceva de la stăpânul Fenechiu: luptele subterane şi aranjamentele de culise de care cred că se va folosi din plin. Doar nu a pierdut atâta vreme in Bucuresti. Macar atat să facă si el , ca ce să facă în colegiul in care a fost ales! Doar nu a innebunit să apere interesele celor care l-au trimis in Parlament! Ar fi chiar culmea!

Marius Pârciu spunea...

Gabi, nu cred ca faza UPA i-a afectat atat de mult credibilitatea (nu neg ca a pierdut si din cauza asta).

Mi se pare mie sau pui mult suflet in chestia asta? :)

P.S. Politician cinstit? Te stiam mai realista :D.