sâmbătă, 24 mai 2008

Lupta pentru Primarie in spatiul virtual

Lupta politicienilor pentru voturi se da anul acesta si pe internet. Acestia platesc oameni specializati pentru a realiza site-uri de campanie cat mai atractive. Cu exceptia fostului primar Constantin Simirad, toti politicienii ieseni au un site de campanie sau macar un blog. Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice a UPA din Iasi, considera ca prezenta politicienilor in mediul virtual nu poate influenta major electoratul.

Mai toti candidatii la Primaria Iasi au câte un site in care isi prezinta oferta electorala. Daca in 2004 doar câtiva dintre politicieni aveau o pagina electronica de campanie, astazi oferta este mult mai mare. Astfel, in afara de www.nichita.ro, mai pot fi vizitate si paginile web ale lui Dumitru Oprea si Cristian Adomnitei, candidatul PD-L si, respectiv, PNL la Primaria Iasi. "Am mai avut un site, acum circa un an, dar acum 6-7 luni cineva a atacat serverul pe care era gazduit. Site-ul e o forma de respect fata de alegatori. Nu-mi este indiferent ca un grup mare de oameni aproape nu mai socializeaza din acest motiv. În plus, este foarte greu sa te intâlnesti cu un grup de 2.000 persoane, cam câti vizitatori are site-ul meu intr-o singura zi. Pe internet este mult mai usor", a declarat Dumitru Oprea. Astfel de site-uri mai au Ionel Oancea, candidatul PC, Dorina Donciu, candidatul Partidului Initiativa Nationala, si Dragos Dorojan, candidatul Partidului României Europene.

La CJ, doar Simirad nu are site

Nici candidatii la Consiliul Judetean (CJ) Iasi nu au omis aceasta modalitate de a aduna voturi. Astfel, Dan Cârlan, candidatul PD-L, a optat mai intâi pentru un blog, dar a recunoscut ca este posibil sa-si lanseze cât de curând si un site de campanie, domeniul fiind achizitionat inca din anul 2000. Si candidatul liberalilor, Traian Dobre, are atât blog, cât si site. Daniel Matasaru, candidatul PC, si-a lansat acum doua saptamani site-ul de campanie. "Seriozitatea demersului meu se va regasi si in seriozitatea cu care am lucrat la acest site de campanie, alaturi de tinerii conservatori. Ma adresez in general tinerilor, pentru ca acestia utilizeaza de regula internetul. Doresc sa ma fac cunoscut si sa-mi fac cunoscut programul electoral. E comunicare directa adaptata la secolul XXI", a spus Daniel Matasaru.
Singurul mare politician iesean care a refuzat sa-si faca o pagina electronica este Constantin Simirad, care candideaza din partea PSD pentru sefia CJ. "Lumea ma cunoaste si asa. Nu mi-am facut si pentru ca pe aceste site-uri de regula apare contrareclama a adversarilor politici", a spus Simirad.

Parlamentari ieseni cu site

Deputatul liberal Relu Fenechiu este unul dintre primii parlamentari care si-au infiintat o pagina electronica personala. "Am site-ul inca din perioada de dinainte de a candida la Primarie in 2004. Mi l-am facut pentru ca am considerat ca sunt multe informatii care trebuie cunoscute de public. Site-ul poate deveni un instrument de a obtine voturi abia dupa ce ai o activitate pe care sa o prezinti. Cred ca este cel mai lejer si mai performant mod de comunicare", a explicat Relu Fenechiu. Si deputatul PD-L Petru Movila are site de câteva luni.
Moda paginilor electronice a patruns si in rândurile consilierilor locali. Democrat-liberalii Constantin Axinia si Daniel Oajdea, social democratul Catalin Ivan, dar si liberalii Ficu Anghel, Marius Bojor si Adrian Caliman au blog sau site.

Rezultatul alegerilor nu e influentat de site-uri

Cristian Bocancea, decanul Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii "Petre Andrei" din Iasi, considera ca prezenta politicienilor in mediul virtual nu poate influenta major electoratul. "Alegatorii pot fi influentati si prin aceasta modalitate. Segmentul afectat ramâne, insa, unul restrâns, cuprinde populatia tânara, care, de regula, nu se prezinta la vot. Tinta e subtire, iar impactul nu e cel scontat. Toti candidatii care conteaza sunt si «victimele» unor asa-zisi specialisti. Pentru ca manânca o pâine trebuie sa arate ca sunt utili. Candidatii nu vor neaparat sa se dea cu lumea, ci pentru ca exista o moda. Daca am introduce o intrebare la exit-poll-uri in privinta gradului in care alegatorii au fost influentati de siteuri, cred ca nu am avea mai mult de 2 la suta. Rezultatul alegerilor nu e influentat de site-uri", a declarat Cristian Bocancea.

Niciun comentariu: