duminică, 15 februarie 2009

Concurs pentru jurnalisti

Directoratul General pentru Extindere al Comisiei Europene in colaborare cu European Youth Press si Cafe Babel au lansat editia 2009 a competitiei "Tanarul jurnalist european", un concurs paneuropean pentru tinerii jurnalisti. Anul acesta Europa aniverseaza 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier si 5 ani de la intrarea in Uniune a opt state din centrul si estul Europei, precum si a Maltei si a Ciprului. Aceste doua aniversari ofera un stimulent special pentru jurnalistii profesionisti sau aspiranti din Europa pentru a reflecta si a-si exprima viziunea asupra extinderii Uniunii Europene. Dupa succesul competitiei de anul trecut, Comisia Europeana ofera mai multor jurnalisti oportunitatea de a-si demonstra talentul. Astfel, anul acesta competitia este deschisa atat pentru articolele de presa scrisa, publicate in print sau online, cat si pentru materialele radio.

Concursul se desfasoara in perioada 1 februarie – 31 mai 2009. Subiectul tuturor materialelor inscrise la ambele categorii (presa scrisa si radio) trebuie sa se refere la extinderea UE si/sau la o viziune de viitor asupra Europei. Participantii trebuie sa aiba intre 17 si 35 de ani si trebuie sa fie cetateni al unuia dintre statele membre UE sau al uneia dintre tarile candidate sau potential candidate (din Balcanii de Vest si Turcia). In evaluarea aplicatiilor, membrii juriului national vor cauta o tenta de fler jurnalistic in toate materialele inscrise in concurs.

Alte observatii:
- un candidat poate participa cu un singur material
- materialul trebuie sa fi fost publicat sau prezentat (conditie obligatorie)
- articolul care a castigat anul trecut (scris de Madalina Mocanu) poate fi citit aici

Participantii se pot inscrie pe site-ul dedicat acestei competitii: EUjournalist-award.eu. Acesta ofera informatii despre politica de extindere a Uniunii Europene, sfaturi pentru construirea unei cariere in jurnalism, precum si un blog interactiv. Articolele si materialele radio castigatoare vor fi publicate pe site-ul competitiei, iar toate articolele vor fi de asemenea compilate intr-o brosura. Cei 35 de castigatori nationali ai editiei din 2009 a concursului "Tanarul jurnalist european" vor fi invitati la sfarsitul lunii august/inceputul lunii septembrie la o calatorie culturala si istorica la Berlin. Capitala Germaniei va sarbatori anul acesta a 20-a aniversare a Caderii Zidului Berlinului. La sfarsitul acestei calatorii castigatorii vor putea intalni oficiali ai Uniunii Europene, politicieni, ambasadori si jurnalisti profesionisti.

Niciun comentariu: