marți, 5 mai 2009

De ce RATP nu ar trebui sa opereze pe ruta Iasi-Ciurea

Nu este prima data cand scriu pe blog despre problemele transportului in comun din Iasi. Sunt multe si le cunosc pentru ca sunt unul dintre iesenii care merge zilnic cu tramvaiul, autobuzul sau maxi-taxi-ul. Astazi ma voi referi la un subiect care a inceput din nou sa fie in atentia oamenilor politici si sefilor din administratia ieseana: decizia ca Regia Autonoma de Transport Public (RATP) Iasi sa opereze pe ruta Iasi-Ciurea.


Anul trecut, la scurt timp dupa ce a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad a dat o dispozitie prin care a dispus ca, de la 1 iulie 2008, traseul Iasi-Ciurea sa fie administrat de catre RATP. Pe mine m-a deranjat aceasta decizie pentru ca:


1. Rautaciosii sustin ca, in campania electorala de la localele de anul trecut, PSD a promis locuitorilor din Ciurea ca va extinde traseele RATP pana in localitatea lor. Intamplarea (sau nu) face ca PSD sa fi castigat alegerile acolo, iar RATP sa mearga in prezent pana in Ciurea. Sa fi fost aceasta schimbare doar un troc politic?


2. RATP nu este pregatit sa faca fata celor cateva sute/mii de oameni din zona care circula zilnic cu autobuzul si/sau microbuzul. Cine merge, mai ales dimineata, cu autobuzul 41 stie despre ce vorbesc. Stam ca sardelele.


3. Oficial 30 la suta, neoficial 80-90 la suta din locuitorii din Ciurea merg fara bilet. Regia merge in pierdere prin aceasta decizie. Vreau sau nu, eu trebuie sa scot din buzunar 100 de lei doar pe transport. In fiecare luna.


4. Ciurea nu face parte din municipiul Iasi. 900 de metri sau mai mult, dar Ciurea este in afara Iasului, adica in judet. Prin urmare traseul nu este unul urban, deci RATP, regie aflata in subordinea Consiliului Local Iasi, nu are ce cauta in afara municipiului.


5. Consilierii judeteni nu merg cu mijloacele de transport in comun. Nici primarii sau sefii Consiliului Judetean. Asadar, toti acesti factori de decizie nu iau o decizie in cunostinta de cauza

P.S. O singura data am vazut un consilier judetean mergand cu tramvaiul (compostase bilet).


6. Nu vreau sa jignesc, pentru ca de regula asa se intampla cand generalizezi, dar calitatea noilor calatori lasa mult de dorit.


7. Licitatia pentru acest traseu a fost anulata. Conform legii, pana la o noua licitatie, pe acel traseu ar trebui sa circule firma care a castigat licitatia anterioara, iar aceasta firma nu se numeste RATP.


si, mai ales,


8. Iesenii nu au fost intrebati daca sunt de acord cu aceasta decizie. Eu nu sunt de acord si, cu siguranta, nu sunt singurul.

5 comentarii:

Silvana spunea...

Ai foarte mare dreptate! Eu merg in fiecare zi cu 41 si se intampla sa fie si cel din Ciurea unde, pe langa faptul ca stai intr-un picior sau pe scara, nici nu poti respira! Este ingrozitor. Nici nu mai zic ca domnii controlori nu le cer biletul niciodata, de amenda nici atat! Nu sunt de acord cu asa ceva!!!

Marius Pârciu spunea...

Cred ca mai erau multe lucruri de spus...

Anonim spunea...

V-ati trezit legumelor? Daca mergeti cu 28, 43 si altele nu pute in ele? Adica cei din Ciurea sunt mai ciumati si voi astia din targu' iesilor sunteti parfumati si placut uscati? Poate ca la Ciurea se fac cele mai bune incasari la bilete. Putina informare si putin realism nu strica, firavilor!

Marius Pârciu spunea...

Nu inteleg de ce te superi in halul asta. Am spus ca generalizez si ca, facand asta, gresesc. Problema este ca nu gresesc cu mult.

Si, sincer, da, chiar cred ca cei din Ciurea (80-90 la suta) sunt mai putin parfumati decat ceilalti calatori. De oriunde. Nu doar din Iasi. Daca ai mers cu 21, stii despre ce vorbesc.

Despre incasari vorbesc cei de la RATP, nu eu. Desi as putea povesti multe despre intelegerile dintre soferi si calatori...

Cimona spunea...

Chiar nu vreau sa fiu rasista si nu am absolut nimic cu romanii care circulau cu 41 barat, DAAAR am un dinte serios impotriva rromilor: sunt nespalati, galagiosi si mereu cerau bilet de la calatori (deci nu prea vad cum de era asa profitabila afacerea) Va place sau nu..eu una chiar ma bucur ca am scapat de 41 barat si implicit de romii din autobuze (cel putin o parte)