joi, 29 decembrie 2011
miercuri, 28 decembrie 2011
sâmbătă, 24 decembrie 2011
vineri, 23 decembrie 2011
joi, 22 decembrie 2011
Solutia pentru cei cu bebelusi plangaciosi
vineri, 16 decembrie 2011
joi, 15 decembrie 2011
Vezi daca te poti considera un jurnalist adevarat
luni, 12 decembrie 2011
sâmbătă, 10 decembrie 2011
Cele trei tipuri de pisici
joi, 8 decembrie 2011
luni, 5 decembrie 2011
Despre tot circul de la Jean Monnet
duminică, 4 decembrie 2011
joi, 1 decembrie 2011
O fi stricata, ma!
Dar, in general, romanii sunt destepti :).
UPDATE: Acum am vazut ca e ceva intentionat (am ascultat piesa :))).
miercuri, 30 noiembrie 2011
luni, 28 noiembrie 2011
sâmbătă, 26 noiembrie 2011
miercuri, 23 noiembrie 2011
duminică, 20 noiembrie 2011
Un loc mirific
P.S. Cine a zis ca nu e frumos in Romania? :)
"Drogatii" :)
vineri, 18 noiembrie 2011
La Tele'M
Daca esti trist, trebuie sa vezi asta!
sâmbătă, 12 noiembrie 2011
O voce superba
Cea mai cunoscuta piesa a ei este Rolling in the deep, dar eu prefer Someone like you.
joi, 10 noiembrie 2011
miercuri, 9 noiembrie 2011
joi, 3 noiembrie 2011
sâmbătă, 29 octombrie 2011
miercuri, 26 octombrie 2011
luni, 24 octombrie 2011
luni, 17 octombrie 2011
joi, 13 octombrie 2011
miercuri, 12 octombrie 2011
Albania - Romania
marți, 11 octombrie 2011
duminică, 9 octombrie 2011
miercuri, 5 octombrie 2011
marți, 27 septembrie 2011
luni, 19 septembrie 2011
joi, 15 septembrie 2011
luni, 12 septembrie 2011
Parigi, o cara...
Viena - 2005
sâmbătă, 10 septembrie 2011
miercuri, 7 septembrie 2011
marți, 6 septembrie 2011
vineri, 2 septembrie 2011
joi, 25 august 2011
Doua variante de a castiga bani
Varianta I
Sa zicem ca incepi la 9. Nu e foarte devreme, adica apuci sa-ti faci somnul de frumusete. Incepi din apropiere, dar nu chiar din fata casei. Astepti primul autobuz sau tramvai. Depinde ce trece prin zona. Incepi "rolul" (merge si fara ceva invatat, dar se puncteaza mai bine daca "prestezi"). Macar un leu tot primesti de la o femeie mai in varsta. Cobori la prima si repeti scena. Mai mult de 6-7 mijloace de transport in comun pe ora nu e nevoie sa schimbi. La pranz iei si tu o pauza pentru un hot-dog ceva. Ca tot omu'. Dupa ce ai terminat siesta, mai faci 4-5 ore de plimbare. Total (fara prea mare efort): 1 leu x 6 mijloace de transport x 8 ore (ne respectam, nu?) = minim 48 lei pe zi! Inmultind 48 de lei cu 23 zile lucratoare cat are luna august (de pilda) rezulta 1.104 lei. Sambata si duminica stai si tu la tv sau la o bere.
Varianta II
Te trezesti la 8 (in cel mai bun caz). Mananci (sau nu) ceva in fuga si te
sâmbătă, 20 august 2011
Neaparat de citit
marți, 16 august 2011
duminică, 14 august 2011
Remember
Prefix 032 - Cantec pentru tine
Care dintre noi nu are amintiri legate de aceasta melodie? Cred ca foarte putini.
duminică, 7 august 2011
Lectura de vacanta
Azi e prima zi de concediu. Cum nu mai citisem ceva de prea mult timp, am zis ca ar fi o ocazie buna sa reiau acest frumos obicei. Am inceput cu ceva usor, Academia Catavencu :)). Glumesc, mi-am luat si lucruri mai serioase (din pacate nu beletristica). Revenind, in ultimul numar din aceasta publicatie am gasit un editorial foarte fain. Se refera la una din pasiunile presedintelui: bautura :). Puteti citi editorialul aici.
vineri, 5 august 2011
marți, 2 august 2011
duminică, 31 iulie 2011
vineri, 29 iulie 2011
Scurt mesaj
Politica m-a atras mereu. Poate pentru ca inca de mic am citit presa din domeniu. Desi un domeniu detestat, e interesant sa vezi mecanismele din spatele ei, sa vezi urcarea si decaderea vreunui ministru, senator etc.
De regula, relatia mea (ca jurnalist) cu politicienii, dar si cu cei din administratie, a fost una buna. Am incercat, chiar daca am scris "de rau" de cineva, sa las loc de buna ziua. De cele mai multe ori, raspunsul a fost pe masura, semn ca asa trebuie actionat.
Observ in ultima perioada o atitudine (nu numai fata de mine) extrem de negativa si, bineninteles, neproductiva din partea unor politicieni. N-or fi ziaristii usa de biserica, dar nu cred ca trebuie sa ii jignesti sau, mai rau, sa ii ameninti. Observ o escaladare a grobianismului in randul unor sefi din administratiei. Observ o decadere (si mai mare) a omului din ei.
luni, 25 iulie 2011
Minnie Mouse
Cat de mult te pot schimba viciile. In fotografie este Amy Winehouse, la varsta de 6 ani.
Sursa: Metro.co.uk
joi, 21 iulie 2011
miercuri, 20 iulie 2011
miercuri, 13 iulie 2011
O pauza de trei minute
Alexandru Andries - Fiindca ea nu e aici
duminică, 10 iulie 2011
Adevarata valoare razbate
2011. Dorel Simion a ajuns antrenor al lotului national masculin de box. Este un critic al lui Bute. In ultimii ani a intrat intr-un con de umbra.
Lucian Bute (ati observat ca nu a uitat romana?) a facut pasul la profesionisti si a suferit. Din fericire a si invins. Mereu.
Multumim, Lucian! Ai facut milioane de romani mai fericiti. Nu multi se pot lauda cu asta.
vineri, 8 iulie 2011
joi, 7 iulie 2011
luni, 4 iulie 2011
Apropo de bacalaureat
Dupa o idee a lui Vlad.
miercuri, 29 iunie 2011
Zakynthos - partea frumoasa
A insemnat si concediul creat practic de noi.
In primul si in primul rand ma bucur ca am reusit sa vizitam plaja Navagio, una din cele mai frumoase din Europa. Nisipul alb si extrem de fin, pietricelele albe, apa curata si... minunata, dar si epava (de ce nu?), mi-au placut foarte mult.
Pesterile "mancate" de apa (intre Zakynthos si Italia nu este decat apa), broastele testoase Caretta - Caretta (ocrotite de lege), flora extrem de frumoasa si numeroasele biserici "venetiene" sunt alte cateva atractii ale insulei.
Zakynthos sau Zante este si numele capitalei insulei, fiind locul natal al lui Dionisios Solomos, poetul national al grecilor. Zona portului este minunata, la fel si monumentele istorice. Din pacate, muzeul era inchis din cauza grevei.
luni, 27 iunie 2011
Vacanta "de vis" in Zakynthos (III)
La cateva minute dupa ce ajungi la destinatie (pentru a nu avea timp sa vezi ce si cum), agentia lu' peste iti propune excursii, la pret dublu sau chiar triplu fata de cele din oras, pe care trebuie sa le cumperi pentru ca "altfel nu vei mai avea ocazia sa vezi imprejurimile". Caz concret: in cazul nostru, agentia oferea, pentru aproximativ 40 de euro, excursii in jurul insulei si, "daca vremea e frumoasa", posibilitatea de pozat (din departare) plaja Navagio (principala atractie a insulei). Plus inca vreo doua prostii (vizita la nea Gigel acasa sa'ti arate ulei de masline extravirgin etcetera). In oras, puteai gasi la orice pas cam acelasi pachet pentru 18-22 de euro. Unde mai pui ca noi am stat pe plaja aproximativ o ora.
Drumul spre casa a fost la fel de obositor. Mai intai am fost nevoiti sa asteptam vreo opt ore in holul hotelului (timp in care ne-am plimbat, am facut plaja etc.). Autocarul a fost mai bun, dar insotitorul de grup a ramas acelasi. La granita cu bulgarii i se spune "doamnei" Adriana ca sunt opt persoane care trebuie sa isi continue drumul spre Moldova si ca ar trebui sa sune la agentie din timp. Bineinteles ca am ajuns in Bucuresti, dar agentia nu ne pusese la dispozitie niciun mijloc de transport catre... acasa. Dupa o cearta cu insotitoarea (care nu sunase sa anunte agentia ca mai sunt si niste... moldoveni) si dupa multe telefoane la agentie, am primit un... om. Un domn Paraschiv a venit si ne-a... trombonit. Ca masina e la Baneasa, ca avionul a avut intarziere (care avion?). Pana la urma a renuntat la faza cu avionul si a recunoscut ca e vina lor. Dupa vreo jumatate de ora a venit un Mercedes Vito. Ulterior aveam sa aflam ca agentia apelase la o alta firma (de transport persoane) si ca, din cauza neglijentei, Christian Tour (sper sa nu ne mai intersectam vreodata!) trebuie sa plateasca pentru transportul celor opt moldoveni circa 600 de euro.
Grecii pe care i-am intalnit pe insula mi s-au parut foarte smecheri. Mai toti stiu engleza (motiv pentru care nu am invatat prea multe cuvinte in greaca) si multi incearca sa te fure. O bijuterie de 2,2 grame, e batuta in casa de 2,3 grame. Ti se iarta faptul ca nu ai 20 de eurocenti. Tu ramai cu impresia ca ai castigat niste bani si ca grecul e bun, dar in realitate el castiga 80 de eurocenti. Multe din produsele scoase la vanzare sunt chinezarii (vezi Costinesti) sau copii (bune) dupa firme foarte mari din Vest (Calvin Klein, Prada si altele), facute in China.
Romania nu exista. Aceasta este concluzia la care am ajuns in Zakynthos. Ofertele de excursii in jurul insulei erau in aproape toate limbile europene. Mai putin in romana. A, si bulgara. In principiu, turistii din Zakynthos vin din Peninsula Scandinava, Polonia, Marea Britanie, Germania, Cehia, Romania si Grecia. Am intalnit si sarbi, bosniaci sau albanezi, dar mult mai putini.
vineri, 24 iunie 2011
Vacanta "de vis" in Zakynthos (II)
Mesele. Micul dejun stil bufet (cum ni s-a spus de la agentie si cum e trecut si pe site) consta intr-o felie de sunca de Praga si una de cascaval (dar nu puteai sa le pui cu mana pe felia de paine din cauza ca se rupeau de groase ce erau), o cafea si un ceai, ambele la plic, cate o cutie mica de gem si de unt, la care se adauga circa 150 de mililitri de suc de portocale (sa-i spunem suc). Asta in fiecare zi... De la "bufet" iti puteai lua fulgi de porumb si putin lapte ieftin (cald, ce-i drept) si oua fierte (intr-o zi a fost omleta :D, dar a mirosit a ou ars in tot hotelul).
Din cauza ca hotelul nu avea propriu-zis o bucatarie, cina era servita la cativa metri de hotel, la un restaurant cu multe pretentii, Peppermint. Restaurantul era foarte ok, problema era mancarea. Cina consta mereu intr-o rosie taiata in 4-6-8 bucati, la care se adauga, prin rotatie, ceapa si masline (un soi de salata) sau sos tzatziki (o farfurie "unsa"). Felul doi (si ultimul) cuprindea fie paste, fie un soi de carne (carnati, piftele, burgeri de la supermarket) cu un sos. Toti oaspetii hotelului, cu exceptia romanilor, erau salutati, li se strangea mana la intrare si la iesire, li se dadea o atentie (un desert, un ouzo etcetera). Probabil "datorita" agentiei, dar cu siguranta si imaginii pe care o avem peste hotare, romanii nu meritau un "tratament" asemanator celorlate natii. Nu e vorba de mancare, ci de gest. Sunt lucruri care iti lasa un gust amar. In ultima seara pe insula nu ne-am mai dus la cina la Peppermint. Cand ne intorceam seara din oras unul dintre chelneri, care parea sa... inteleaga mai multe, ne-a zarit, a iesit in poarta, ne-a salutat, ne-a strans mana... A salvat putin din mizeriile din timpul saptamanii.
Revin cu partea a treia, despre drumul spre casa si cateva concluzii despre Grecia vs. Romania.
joi, 23 iunie 2011
Vacanta "de vis" in Zakynthos (I)
La sfatul unui coleg am luat un pachet de la Christian Tour. Am decis sa mergem in Zakynthos, o insula greceasca atractiva din punctul de vedere al peisajelor (cel putin asa parea pe internet). Am optat pentru un hotel de trei stele, Family Inn. Ulterior aveam sa aflam ca nu e de trei stele, cum spun cei de la agentie, ci de doua stele plus (lucru recunoscut chiar si de cei de la hotel)... sau chiar de doua stele. Desi exista si posibilitatea de a alege all-inclusive, am ales demipensiune. Nu s-ar fi pus problema banilor, dar am zis sa nu fim legati de hotel, sa putem merge intr-o excursie, la o taverna etcetera (mare prostie!).
De la agentie ni s-a spus sa fim la Palatul Culturii la 5:30 (dimineata), de unde ne va prelua un Mercedes Vito cu numar de Bucuresti. La locul pomenit a venit un Volkswagen cu numar de Bacau si un alt sofer decat cel al carui numar ni s-a dat... In fine, pana la urma ne-am convins ca nu era teapa, ci doar o problema de organizare de la agentie. Soferul s-a dovedit a fi un om super ok. Probabil pentru ca nu avea treaba cu agentia...
Pe la 11.30 am ajuns in Bucuresti, la locul de unde trebuia sa plecam (undeva langa Palatul Parlamentului), dar autocarul nu era. Dupa indelungi apeluri, aflam ca trebuie sa vina un autocar, dar la 14.30... Asa ca am stat vreo 3 ore in caldura asteptand... o vechitura. Oricum, sigur nu arata la fel de bine ca autocarul cu care plecasera cei spre Muntenegru sau cu ca cele de pe site ("cele mai noi si mai moderne autocare din industria turistica" - am incheiat citatul). In autocar parea ok, dar pe parcurs au aparut tot soiul de probleme. Unele scaune nu se puteau lasa pe spate (in timp ce scaunele din fata da), distanta dintre ele era prea mica, iar televizoarele (alb-negru) erau puse mai mult de forma (cel din spate mergea un minut, patru nu). Pe la o bucata de noapte a fost o problema si cu aerul conditionat. In spatele autocarului se facuse foarte frig, in timp ce in fata nu se putea respira de caldura. Pana la urma au reusit sa solutioneze problema cumva.
Insotitorul de grup, "doamna" Adriana, se comporta de parca am fi fost un grup de elevi de clasa a doua (explicatii ca la analfabeti). Din cauza ca unii nu au acceptat acest statut, "doamna" s-a suparat si a refuzat sa mai comunice. Oricum, tot timpul cat a stat cu noi a refuzat sa raspunda la intrebarile care o deranjau sau la care nu stia raspunsul. "Opririle" sau locurile unde puteam manca (in autocar nu era voie) au fost (cu vreo doua exceptii, ambele in Grecia) niste spelunci ordinare, dar cu preturi de localuri de fite. "Magazinul de dulciuri" din Bulgaria, mult laudat de insotitoare (ce nu face omul pentru o cafea si o placinta gratis), s-a dovedit a fi un magazin cu cateva produse la punga pe care puteai sa le gasesti cam pe oriunde. Toaleta arata mai rau decat una din vreo halta din nord-estul Romaniei... Potrivita pentru a-ti veni pofta de mancare.
La hotel ne-am cazat rapid. Camera era ok, exceptand spatiul pentru dus, care era foarte mic, si mobila veche. Noaptea au fost si cativa tantari, dar din fericire luasem un aparat si niste pastile cu noi. Cel mai deranjant a fost insa faptul ca zidurile erau de carton (?), iar pe sub usa putea trece si un sobolan. Efectiv se vedea lumina de afara si, implicit, se auzea si tot ce se intampla pe hol/in hotel. Ultima noapte am "beneficiat" de un "program special" de hahaieli si urlete, motiv pentru care nu am reusit sa dorm decat vreo trei ore. "Entertainment-ul" a fost realizat in special de niste englezoaice (big fat stupid whales), venite probabil din vreun sat sau, in orice caz, fara alte atuuri in afara de bani. Pareau a fi clienti fideli (toti ai casei stiau cum le cheama) asa ca degeaba am fi protestat.
Revin in curand cu partea a doua, despre cum sunt tratati si priviti romanii in Zakynthos.
Cel mai lung drum spre casa
duminică, 12 iunie 2011
sâmbătă, 21 mai 2011
marți, 17 mai 2011
luni, 16 mai 2011
duminică, 15 mai 2011
marți, 10 mai 2011
sâmbătă, 7 mai 2011
Emisiune la Tele'M
marți, 3 mai 2011
sâmbătă, 30 aprilie 2011
vineri, 22 aprilie 2011
Singurii...
Sursa: www.meh.ro
luni, 18 aprilie 2011
joi, 14 aprilie 2011
miercuri, 13 aprilie 2011
Doua recomandari
marți, 12 aprilie 2011
sâmbătă, 9 aprilie 2011
miercuri, 6 aprilie 2011
Stirea zilei
P.S. In momentul in care scriu aceste randuri peste 45.000 de oameni urmaresc (live) ce se intampla in cuibul din Decorah.
sâmbătă, 2 aprilie 2011
joi, 31 martie 2011
Mozart
luni, 28 martie 2011
Adevarul despre Coreea de Nord
duminică, 27 martie 2011
Cel mai rau sentiment
Sursa: www.meh.ro
miercuri, 23 martie 2011
La noi e altfel
Trei europarlamentari, slovenul Zoran Thaler, romanul Adrian Severin si austriacul Ernst Strasser - s-au declarat dispusi "sa-si vanda serviciile" contra unor sume pana la 100.000 de euro unor jurnalisti ai ziarului britanic Sunday Times care pretindeau ca se ocupa de actiuni de lobby. La scurt timp, fostul ministru austriac de externe, si-a anuntat demisia. Marti a demisionat din Parlamentul European si slovenul. Numai Adrian Severin nu a demisionat... Politicianul roman...
Tot marti, dar la Iasi, s-a petrecut un groaznic accident. Un om a murit strivit de un tramvai, iar un altul nu mai avea mult. In orice tara din Europa, INDIFERENT DIN VINA CUI S-A PRODUS ACCIDENTUL, seful regiei de transport (sau poate chiar si primarul) s-ar fi dus la locul accidentului, dar nu inainte de a-si da demisia. Dar nu la noi. La noi, mortul e de vina. Sau, cand nu e mortul, e vatmanul. Atat. DOAR vatmanul.
duminică, 20 martie 2011
vineri, 18 martie 2011
joi, 17 martie 2011
vineri, 11 martie 2011
duminică, 6 martie 2011
sâmbătă, 5 martie 2011
Linkuri
2. Perfect. Melodia o stiati, videoclipul este nou. Aici.
3. "Buna! Ce faci?", filmul prezentat ca o comedie romantica, este mai mult o drama. Un film bun. Vi-l recomand.
vineri, 4 martie 2011
Twinkle Twinkle Little Star
P.S. Am preferat varianta live, chiar daca e filmata destul de prost.
Dialog nocturn
Sotul: Daca e pentru mine, nu sunt acasa.
Sotia raspunde: Este acasa.
Sotul: Ce ti-am spus, femeie???
Sotia: A fost pentru mine...
miercuri, 2 martie 2011
joi, 24 februarie 2011
sâmbătă, 19 februarie 2011
joi, 17 februarie 2011
luni, 14 februarie 2011
joi, 10 februarie 2011
Banc... de sezon
- Este ilegal sa cari 5 persoane cu un Quattro!
- Cum adica e ilegal?
- Quattro inseamna PATRU!
- Quattro este doar varianta automobilului, raspunse neamtul uimit. Uita-te la acte: masina este prevazuta sa care 5 persoane!
- Nu poti sa ma pacalesti tu pe mine!, raspunse ofiterul vamal italian. Quattro inseamna 4. Ai 5 persoane in masina si astfel incalcati legea!
Neamtul raspunde nervos:
- Idiotule! Vreau sa vorbesc acum cu seful tau! Vreau sa vorbesc cu cineva cu mai multa inteligenta!
- Imi pare rau, seful nu poate veni. E ocupat cu doi indivizi intr-un Fiat Uno.
De ce nu sunt de acord cu proiectul Palas
Multi vor spune ca e cam tarziu, dar scriu acum mai detaliat din cauza ca abia astazi se vad/pot estima efectele. Nu scriu pentru ca as avea vreun interes (material sau de alta natura), ci doar pentru ca ma enerveaza starea de fapt.
Iata cateva din motivele pentru care nu sunt de acord cu proiectul Palas:
Traficul
Numarul masinilor este in crestere. Asta este o certitudine. Ridicarea unor obiective (mall-uri, cafenele) care atrag sute de oameni (majoritatea cu masini) nu poate imbunatati traficul. Din contra, sigur il va ingreuna. Ma gandesc la ce se intampla (mai ales in zilele de vara) in intersectia de la Casa Patrata si pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant.
Mizeria
Urasc mizeria din oras. Din punctul meu de vedere, este poate cel mai deranjant lucru. Primar inseamna in primul rand gospodar. Cand strazile si trotuarele arata mai rau decat niste ulite din Broscauti, cand de la Prefectura si pana la Primarie te murdaresti din cap pana in picioare, cand unele strazi (precum cea dintre Palas si Sala Sporturilor) arata ca dupa aratura de primavara, atunci nu meriti sa ti se spuna EDIL, respectiv investitor.
Istoria
Atunci cand nu o ignora, politicienii se sterg la fund cu ea. Zona Palatului si cea a versantului din spatele acestuia corespund cu vechea vatra a orasului. Pentru orice iesean, orice om responsabil, acea zona ar trebui sa aiba o importanta majora. Nu poti sa o distrugi si ulterior sa recladesti ceva care sa semene cu realitatea. Nu cred ca in spatele palatului de la Versailles se afla un mall. In loc sa ne mandrim cu putinul pe care il avem, noi ii copiem pe comunisti, care ascundeau bisericile intre blocuri. Oare vom mai avea verdeata in acea zona?
Utilitatea
Cui ajuta mall-urile si cladirile de birouri? Asta ne lipseste? Nu avem destule mall-uri, supermarket-uri?
Zona
Dupa Metro sunt zeci, sute de hectare libere. Construieste, frate, acolo! De ce e musai sa construiesti in centrul orasului, loc in care de regula oamenii vor sa se plimbe? A se vedea La Defense. Centrul (istoric al) orasului trebuie protejat.
Locurile de munca (bine platite)
Eram de fata cand diriguitorii orasului au promis ca iesenii vor putea munci, pe salarii decente, la mandrete de proiect. In prima faza au muncit chinezii, in cea de-a doua romanii, dar si ei pe salarii foarte mici.
Estetica
Cladirile mai inalte decat Palatul nu vor contribui la frumusetea zonei si nici nu-l vor pune mai mult in evidenta. Il vor "sufoca".
Beneficiile
Care sunt beneficiile reale de pe urma Palas-ului? Ce s-a facut din banii primiti in urma asocierii?
Aglomeratia
Ca om uneori simti apasarea unor cladiri uriase. Sunt prea multe cladiri in centru. Au fost aprobate TOATE proiectele. Cineva mai trebuie sa spuna si STOP!
Alternativele
Din punctul meu de vedere, al unui iesean (cati din cei care iau decizii pentru Iasi pot spune ca sunt ieseni?), in spatele Palatului ar fi trebuit amenajata o zona de loisir. As fi vrut un spatiu de petrecere a timpului liber. De exemplu, un strand mult mai bine amenajat, un teatru de vara si o terasa frumoasa. In perioada interbelica si chiar si mai tarziu, zona semana putin (din ce vad pe internet) cu Parcul Cismigiu. Eu as prefera sa imi plimb copilul intr-un parc, nu la mall. Nu vad de ce nu ar fi fost buna o astfel de idee. O alta idee auzita de la cativa oameni de cultura ar fi fost cea a amenajarii unui complex, dupa modelul Muzeului Satului de la Bucuresti. In acest mod, zona era pusa in valoare, iar presiunea pe Palat nu era mare.
Nu cred ca s-ar fi opus nimeni ca oricare din aceste lucrari sa fi fost realizata chiar de firma/firmele care realizeaza Palas.
P.S. Postarea reprezinta strict opinia mea. Ea nu are nicio legatura cu cea a firmei la care lucrez.
P.S.2 Sper ca acest text sa nu fie utilizat de "latraii" platiti pentru a trage in stanga si in dreapta.