joi, 19 iunie 2008

Descoperiri inedite la Palas

* echipa de arheologi de la Palas a descoperit mai multe vestigii inedite * printre ele se numara o fântâna arteziana realizata de mesterii domnitorului Vasile Lupu * reprezentantii Iulius Group, dezvoltatorul proiectului Palas, au declarat ca vestigiile importante descoperite vor fi conservate

Echipa de arheologi care "perie" santierul complexului Palas au descoperit mai multe vestigii inedite, printre care si un fel de fântâna arteziana realizata de mesterii domnitorului Vasile Lupu. În prezent, cercetarile arheologilor se desfasoara lânga strada Palat si sunt realizate într-un sant cu o latime de 2 metri si o lungime de circa 20 de metri. În interior se pot observa mai multe pivnite ale unor foste locuinte, care continua pâna spre scarile de la capatul strazii Sf. Andrei. "A fost montat un zid mulat pentru sustinerea strazii Palat si asigurarea constructiilor care se vor face în interiorul perimetrului. Am descoperit locuinte ale orasenilor datând din secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, unele functionând si în secolul al XX-lea, dotate cu pivnite din piatra si caramida frumos realizate. La baza pantei, în pamântul galben, s-au surprins câteva fundatii probabil din secolul al XVII-lea, fundatii care au fost în buna parte distruse de constructiile amintite mai sus. La cercetarile de suprafata, datele noastre vor fi întregite", a declarat Stela Cheptea, seful echipei de arheologi de la Palas.

Fântâna arteziana a lui Vasile Lupu

Arhelogii spun ca majoritatea descoperirilor din ultima vreme au avut loc în sectorul C, cel cuprins între strada Sf. Lazar si strada Sf. Constantin. "În acea zona, în timpul Evului Mediu si mai târziu a existat un lac alimentat probabil din Bahlui, pentru ca nu am gasit izvoare în zona, lac ce a fost amenajat în secolul al XVII-lea de catre domnitorul Vasile Lupu. Acesta i-a întarit malurile cu piloti din lemn de stejar de 0,60-0,90 metri fiecare. Partea de Nord a lacului, adica cea mai apropiata de Palat, a fost amenajata special cu aceiasi piloti, dar si cu împletituri din crengi si piloti de lemn, pusi fata în fata. Am reusit, de asemenea, sa surprindem o portiune de debarcader amenajat cu scânduri de lemn care se sprijineau pe aceste îngradituri de la marginea lacului. Dupa moda de la Constantinopol, actualul Istanbul, Vasile Lupu si-a construit în apropiere un foisor situat pe o infrastructura din piatra, complex elaborat, cu podeaua de lemn, perforata de un havuz, adica un fel de fântâna arteziana, care primea apa de la un izvor din deal prin conducte de olane", a mai declarat Stela Cheptea. Aceasta a adaugat ca, anterior acestor amenajari, în zona respectiva a existat o necropola crestina, lucru reiesit în urma faptului ca în zona s-au gasit cinci cruciulite. "Exista o diferenta fata de toate celelalte descoperiri, deoarece în fiecare mormânt erau aranjati mai multi indivizi, mai exact între doi si cinci. Mâinile erau pe piept sau pe lânga corp. Unele aveau mâna dreapta pe partea stânga a corpului, în zona inimii, ceea ce denota o atentie deosebita în ceea ce priveste îngroparea mortilor", a adaugat Stela Cheptea. Arheologii au descoperit mai multe asemenea grupuri, însumând circa 90 de schelete, unele deranjate de lucrarile pentru amenajarea fostului Strand Municipal.

Descoperiri anterioare

Anul trecut, în urma sapaturilor din incinta împrejmuita, au fost descoperite resturile unui atelier de tabacarie, drept dovada stând mai multe butoaie de acest fel. "Dupa ce am facut protectia pentru Curtea Domneasca, lânga caminul de batrâni, adica în sectorul D, am descoperit patru case care probabil au facut parte dintr-un atelier de tabacarie, care functiona în mlastina Curtii Domnesti. În zonele decopertate se putea simti chiar si un iz specific pieilor prelucrate. Casele nu reprezentau o valoare din punct de vedere arheologic. E vorba de case de negustori, de oraseni, spre deosebire de cea de la Hala Centrala, care este un soi de palat mai mic al unui boier. Totodata, lânga turnul de straja, am gasit urmele unei canalizari din secolul al XIX-lea si un zid de incinta", a relatat Stela Cheptea.

Vestigiile importante vor fi conservate

Stela Fodor, directorul general al Iulius Group, dezvoltatorul complexului Palas, a declarat ca vestigiile importante descoperite pe santier vor fi conservate. "Avem un contract cu doamna Cheptea si dumneaei, împreuna cu o echipa numeroasa de arheologi, se ocupa de cercetarile arheologice. Noi am dorit, înca de la început, ca toate vestigiile istorice sa fie puse în valoare. Obictivele de atractie vor fi conservate, fie in situ, fie în vitrina, în functie de marime. Suntem interesati sa le valorificam", a declarat Stela Fodor.

Articol aparut in Flacara Iasului pe 19 iunie 2008.

P.S. Desi anuntase initial ca va organiza o conferinta de presa în care va prezenta toate descoperirile de la Palas, dupa aparitia materialului de mai sus, Vasile Munteanu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Iasi, a precizat ca a amanat conferinta pentru saptamana viitoare.

5 comentarii:

Anonim spunea...

E grele tare gramatica. Tu citesti dupa ce scrii? Jale.

Reporteru' lu peste

Marius Pârciu spunea...

Curajosu' lu' peste

Marius Bojor spunea...

Toate vor fi compost pentru betoane.

Anonim spunea...

Echipa de arheologi care "perie" santierul complexului Palas au descoperit mai multe vestigii inedite.
Unde e dezacoardele?


Semnat: Dezacordatu'

Marius Pârciu spunea...

@Dezacordatu': desi nu-mi apartine, imi asum greseala.
@Marius Bojor: asa zic si eu.