luni, 30 iunie 2008

Ne-am ales sefi milionari. In euro

Noii sefi de la CJ detin averi sensibil mai mari in comparatie cu vechea echipa. Daca averile fostului si actualului presedinte, Lucian Flaiser, respectiv Constantin Simirad, sunt comparabile, in cazul vicepresedintilor situatia se schimba radical, vicepresedintii Constantin Adascalitei si Victor Chirila batand la poarta topului celor mai bogati ieseni. Nici sefii municipalitatii nu stau prea rau la capitolul avere.

Constantin Simirad, noul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Iasi, detine un teren si o vila in Iasi inca din perioada cand era primar. Acesta mai are si un Mercedes fabricat in 2004. Social-democratul are depozite bancare care se ridica la 50.000 de lei, 40.000 de dolari si 8.000 de euro. Din drepturi de autor, Simirad a castigat 10.000 de dolari, din vanzarea de actiuni putin peste 15.000 de lei, iar din stimulente, datorate de municipalitate din perioada cand era primar, inca 11.000 de euro. Ca ambasador in Cuba, a castigat 54.000 de dolari si peste 35.000 de euro. Ca membru in Consiliul de Administratie al CET, Simirad a obtinut aproximativ 10.000 de lei, iar din colaborarea cu diverse publicatii, aproximativ 2.500 de lei.

Chirila e "sarac lipit"...

Desi a fost mult timp primarul uneia dintre cele mai bogate comune din judet, Barnova, declaratia de avere postata pe site-ul Primariei Barnova arata ca vicepresedintele CJ Victor Chirila nu are decat un teren de 3.600 de metri patrati, chiar in Barnova, si un autoturism Daewoo Cielo din 1998. In plus, in ultimul an, liberalul a vandut un autoturism pentru suma de 10.000 de lei. Din declaratie lipseste orice mentiune legata de indemnizatia de primar ori de veniturile celorlalti membri ai familiei. Numai ca fiica acestuia, Raluca Filip, la nici 30 de ani, este printre cele mai bogate functionare publice din Romania. Angajata pe 28 februarie 2005 in postul de manager public in cadrul Compartimentului de Relatii Publice al Prefecturii, aceasta a lucrat anterior in CJ. Potrivit declaratiei sale de avere, publicata pe site-ul Prefecturii in urma cu aproximativ doi ani, Raluca Filip detinea doua terenuri, in suprafata totala de un hectar, in comuna Barnova, o casa cu anexe si teren in aceeasi comuna si, impreuna cu sotul, nu mai putin de patru apartamente in zone bune ale municipiului Iasi. Pe langa acestea, tanara mai avea doua autoturisme (un Renault Megane si un Daewoo Tico) si o motocicleta, patru conturi bancare in valoare de 95.000 de lei, precum si doua plasamente bancare in valoare de alte 19.000 de lei. Victor Chirila nu a putut fi contactat telefonic pentru a vorbi despre veniturile sale.

Adascalitei, un vicepresedinte bogat

Vicepresedintele CJ Constantin Adascalitei, fostul viceprimar al municipiului, a obtinut anul trecut 160.000 de euro numai din vanzarea unui hectar de teren in comuna Aroneanu. "In 2007, sotia mea a dobandit aproape doua hectare in comuna Aroneanu, in urma iesirii din indiviziune. Anul trecut am vandut un hectar, tot in Aroneanu, pentru care am luat 160.000 de euro. Terenul a fost vandut la mai multe persoane care sunt rude directe si care au alipit acel teren la cele pe care le aveau deja. De atunci, am mai vandut o parcela sau doua", a declarat Constantin Adascalitei. Acesta mai detine doua case, una in Galata si pe cea parinteasca din comuna Probota, un teren de 1.900 metri patrati pe strada Podisului, 2,75 hectare in comuna Probota, 3,73 hectare in comuna Trifesti si 7,95 hectare in comuna Aroneanu. Adascalitei a adaugat ca are de primit dividende de la firmele la care este actionar, in valoare totala de 110.000 lei. In plus, una dintre firme trebuie sa ii returneze aproape 125.000 lei din anii trecuti. La aceste venituri se adauga indemnizatia de la Primarie, de 60.000 lei pe an. "Am mai primit 16.000 lei de la Agentia Nationala pentru Tineret si Sport, pentru medaliile primite de sportivii de la ENPI. Totodata, sotia mea, care este sef serviciu la IGS, a primit anul trecut 21.396 lei, iar copilul cel mic (Constantin Adascalitei junior - n.r.) a primit de la aceeasi agentie 1.000 lei pentru ca a obtinut o medalie la Europene", a mai declarat Adascalitei.

Declaratia primarului a ramas neschimbata

Primarul reales Gheorghe Nichita detine 2,3 hectare de teren in comuna Cudalbi, judetul Galati, 500 metri patrati pe strada Petre Andrei nr. 16, unde are si o casa, 600 metri patrati în comuna Voronet, judetul Suceava, si 1,6 hectare in satul Pietrarie. Primarul mai are un apartament pe strada Macazului, o garsoniera pe strada Luca Arbore, un Opel Corsa, un Daewoo Cielo, bijuterii de aur si argint in valoare de 7.500 de euro si tablouri in valoare de 8.000 de euro. De la Primarie a primit anul trecut aproape 66.300 lei, in timp ce sotia sa a obtinut din salariul de profesor la Grupul Scolar "Vasile Adamachi" 34.300 lei. In 2007, familia Nichita a mai obtinut, din alte venituri, 45.000 lei. Primarul are creante in valoare de aproape 50.000 de euro, rezultate din cesionarea partilor sociale detinute la SC Nedo SRL si SC Nedo Jr. SRL.

Viceprimarii traiesc bine

Conform ultimei declaratii de avere publicate pe site-ul Primariei Iasi, viceprimarul Camelia Gavrila detine un hectar de teren in comuna Valea Seaca, judetul Iasi, doua hectare in comuna Valea Seaca din judetul Bacau si 1.000 de metri patrati in municipiul Iasi. La capitolul imobile, Camelia Gavrila are un apartament pe strada Arcu, o casa in Valea Seaca-Bacau si o casa in constructie in Iasi. In 2001 si-a cumparat un Volkswagen Bora. La banci are depozite de 13.000 de dolari si 55.000 de lei, dar si o datorie de 150.000 de lei la Volksbank România. Sotii Gavrila castiga putin peste 100.000 de lei anual. "In mare, declaratia ramâne aceeasi. Singurele modificari apar la capitolul venituri, unde salariile sunt ceva mai mari", a declarat Camelia Gavrila.
Potrivit declaratiei de avere, cel de-al doilea viceprimar, Romeo Olteanu, are un apartament la Valea Lupului si unul pe Splai Bahlui, precum si o Dacia 1310 din 1998. Olteanu a cumparat certificate de trezorerie emise de Ministerul Economiei si Finantelor in valoare de 98.500 de lei. In urma cu un an, sotii Olteanu castigau anual cam aceeasi suma anual ca si familia Gavrila. Viceprimarul Romeo Olteanu conduce de ceva vreme un Nissan Primera, dar autoturismul nu figureaza in declaratia sa de avere.

Averile fostilor din CJ, la final de mandat

La final de mandat, Lucian Flaiser, fostul sef al CJ, are un apartament si o casa in comuna Barnova, dar si doua terenuri in suprafata totala de 7.000 de metri patrati. De asemenea, Flaiser mai detine o jumatate de casa în Barnova, provenita din mostenire, dar si o Dacie din 1997. Declaratia de avere include si tablouri din creatia personala, alte tablouri, bijuterii si icoane estimate, in total, la aproape 100.000 de euro. Flaiser mai are si doua conturi bancare, unul de 2.600 de euro si altul de 3.100 de lei. Totodata, acesta mai detine actiuni in valoare de aproape 90.000 de lei la SC Petrom SA Iasi si cateva zeci de actiuni la SC Antibiotice SA.
Lucian Profir, fostul vicepresedinte al CJ, a declarat doar un teren cu o suprafata de 2 hectare, estimat de el la aproximativ 3.000 de euro. Celalalt vice al CJ, Iovu Brezuleanu, are un apartament, doua masini si un cont de 10.000 de euro la Banca Transilvania. In 2007 Brezuleanu a castigat 110.000 de lei, sotia acestuia avand o pensie anuala de 10.800 de lei. "Cei care au venit dupa noi au mai mult. Eu nu am avut timp sa ma ocup de afaceri. Dupa patru ani ca vicepresedinte la CJ am ramas cu 10.000 de euro. Cred, totusi, ca este bine ca au banii lor", a comentat Iovu Brezuleanu.

Articolul a aparut luni, 30 iunie 2008, in cotidianul Flacara Iasului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ca au case, terenuri si alte afaceri n-ar deranaja pe nimeni daca ar rezolva si problemele oamenilor..

Marius Pârciu spunea...

Asta cam asa e