vineri, 13 iunie 2008

Nichita sau Oprea?

In ultima zi a acestei campanii electorale, Flacara Iasului va prezinta un interviu in oglinda cu Gheorghe Nichita (PSD) si Dumitru Oprea (PD-L), cei doi finalisti ai luptei pentru Primaria Iasi. Acestia au raspuns la zece intrebari vizând cele mai arzatoare chestiuni ale orasului. Raspunsurile acestora va pot ajuta sa luati o decizie pentru votul de pe 15 iunie. Cititi interviurile mai jos.

Gheorghe Nichita - PSD

1. Care sunt prioritatile Iasului?

Acum 4 ani, prioritatile iesenilor erau siguranta cetateanului si iluminatul public. Infiintarea Politiei Comunitare a dus la scaderea infractionalitatii cu 30 la suta. Totodata am scos total orasul din bezna. Acum iesenii au stabilit alte prioritati: fluidizarea traficului si amenajarea de parcari, asfaltarea tuturor drumurilor - si vreau sa va spun ca pâna in 2010 Iasul va avea cele mai bune drumuri din România, apoi, dezvoltarea transportului public.

2. Cum pot fi folosite fondurile europene pentru a schimba fata Iasului?

Avem pregatite proiecte pentru atragerea de fonduri europene in valoare de 350 de milioane de euro pentru infrastructura. In 2008 vom obtine fonduri europene in valoare de 24 milioane euro pentru reabilitarea drumurilor din zona istorica, culturala si turistica a Iasului si a axei Est-Vest a municipiului, 22 milioane euro necesare construirii Pasajului Octav Bancila si 50 milioane de euro pentru conformarea CET la Programele de mediu. Pentru imbunatatirea eficientei energetice in cadrul CET, vom avea o finantare nerambursabila de 25 milioane euro de la Ministerul Mediului. Tot fondurile europene ne vor folosi pentru realizarea regenerarii urbane a zonei Cuza-Voda, dar si pentru realizarea unor parteneriate public-privat pentru Gradina Zoologica sau Zona de Agrement Ciric.

3. Care este brandul Iasului?

Iasul insusi este un brand pentru România. Când spui Iasi, spui Capitala culturala si spirituala a tarii. Proiectul de a construi un brand al Iasului se afla pe lista celor 121 de proiecte care se regasesc in Strategia de dezvoltare durabila a Iasului. Aceasta da un tip de brand pentru Iasi - "oras al inspiratiei", dar multe alte elemente definitorii pentru oras pot concura la configurarea brandului Iasului. Trebuie sa facem o strategie speciala pentru aceasta. Putem promova si elemente originale caracteristice Iasului, precum Palatul Culturii, Teatrul National, bisericile-monument, ideea de "primul", "prima" (prima universitate din tara, primul teatru national, primul muzeu memorial literar, primul laborator de electricitate sau primul teatru evreiesc din lume).

4. In ce an va deveni Iasul capitala culturala europeana?

As vrea sa devina cât mai curând posibil, dar nu cred ca va fi mai devreme de 2012. Iasul trebuie pregatit pentru a deveni capitala culturala europeana, e angajamentul meu de a-l pregati pentru acest program european. Pâna in 2019 au fost stabilite cele doua orase care vor fi in fiecare an capitala culturala europeana, insa eu sper ca prin lobby-ul europarlamentarilor nostri, in special al colegului si prietenului meu Adrian Severin, ca sa fie acceptat si un al treilea oras, iar Iasul sa fie inclus in acest program.

5. Cât de importanta este functia de primar al Iasului la nivel national?

Iasul este primul oras al tarii dupa Bucuresti, iar in mandatul meu vreau sa devina primul centru economic al tarii, dupa Capitala. Importanta functiei de primar este data de importanta orasului.

6. Caracterizati-va adversarul intr-o fraza.

Marioneta unui grup de interese imobiliare, un candidat cu un comportament sub demnitatea unui profesor universitar si fost rector al primei Universitati din tara. Toata campania nu a facut decât sa injure. L-a facut haimana, mincinos si hot de idei pe ministrul liberal al Educatiei, domnul Cristian Adomnitei. A cumparat spatii in ziare ca sa ma injure zilnic, a lansat calomnii la adresa mea si a domnului Constantin Simirad fara sa aduca niciun fel de probe. A facut fals in declaratii ascunzându-si veniturile pe care le-a obtinut, fiind cercetat acum de Parchet si ANI. E considerat un pericol public pentru banul public pentru ca a incredintat lucrari la Universitate fara sa faca licitatie publica. Acum Universitatea e considerata o institutie cu potential de risc ridicat in ce priveste respectarea legii achizitiilor publice, fiind sanctionata cu amenda de 80.000 lei si doua avertismente.

7. In cazul (inevitabil) al unei aliante cu PNL, pe cine ati prefera ca viceprimar dintre cei patru consilieri locali liberali?

Pe doamna Camelia Gavrila o recomanda foarte multe calitati, si ca om, si din perspectiva experientei pe care o are in administratia publica: consilier local si sef al Inspectoratului Scolar Judetean. Va fi un viceprimar foarte bun al Iasului.

8. Situatie: culoarea noului Guvern este alta decât cea a partidului din care faceti parte. Ati fi dispus sa v-o schimbati in beneficiul iesenilor (tinând cont de "traditionalele" animozitati privind alocarea de fonduri)?

N-am facut acest lucru in ultimii patru ani de zile care au fost foarte grei si in care am lucrat doar in beneficiul iesenilor, n-o sa fac nici de acum inainte. Daca viitorul Guvern va fi ostil Iasului voi spune acest lucru cât se poate de tare ca sa-l cunoasca toata lumea si sa nu repete greselile din ultimii patru ani.

9. Daca nu veti câstiga alegerile, ce veti face pe urma? Ramâneti in politica, va retrageti in administratie, va apucati de afaceri etc.?

Voi câstiga aceste alegeri.

10. Dati un pronostic pentru turul II.

V-am raspuns deja. Am un mesaj pentru toti cititorii Flacara Iasului si pentru toti iesenii: sa vina la vot duminica, sa voteze pentru continuarea proiectelor de dezvoltare a orasului pe care le-am inceput, sa voteze pentru prosperitatea Iasului, sa voteze pentru bunastarea iesenilor.


Dumitru Oprea - PD-L

1. Care sunt prioritatile Iasului?

In acest moment sunt sute de probleme care sufoca orasul. Fiecare dintre acestea isi are radacina in felul in care Gheorghe Nichita a inteles sa conduca o administratie falimentara. Nu poti sa te afli in fruntea unui oras de talia Iasului in anul 2008 fara a avea habar unde vrei sa ajungi, fara strategie, fara program, fara proiecte. Strazile sunt cârpite la repezeala, parcurile de joaca pentru copii se darâma sub ochii nostri, traficul devine insuportabil in orele de vârf, se distrug parcuri pentru a se improviza parcari, si invers. Prioritatea numarul unu va fi Strategia de Dezvoltare Locala. Voi face in asa fel incât prioritatile Iasului sa coincida cu prioritatile fiecarui iesean.

2. Cum pot fi folosite fondurile europene pentru a schimba fata Iasului?

Am vazut cu totii in campania pentru primul tur al alegerilor cum Gheorghe Nichita s-a autoproclamat, spre hazul tuturor, campion in atragerea fondurilor europene. In realitate, nu avem programe de finantare sau proiecte viabile. Exista fonduri nerambursabile pentru refacerea strazilor, modernizarea transportului public, turism, mediu, amenajarea parcurilor sau a scolilor, dar trebuie sa le acceseze cineva. Primaria a preferat sa ne indatoreze pe urmatorii 20 de ani printr-un credit de 60 de milioane de euro. In programul meu se gasesc exemple concrete de proiecte ce vor fi derulate prin accesarea de fonduri europene. De exemplu, voi depune proiecte pentru lucrari de infrastructura majora cum ar fi pasajul subteran dinspre Pacurari spre Piata Mihai Eminescu sau pentru amenajarea si ecologizarea Bahluiului.

3. Care este brandul Iasului?

Este greu sa vorbesc doar despre un brand care indentifica orasul. Cu ani in urma, Iasul era cunoscut in tara prin industria grea sau ca oras prin excelenta cultural, dar priviti cum arata industria locala sau institutiile culturale iesene la ora actuala. Un brand trebuie intretinut ca sa nu se piarda. Lumea uita usor si nici nu putem lipi etichete false orasului. Cred totusi ca cel mai potrivit brand este Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", cea mai veche universitate in limba româna din tara. Ma bucur ca am avut onoarea ca rector timp de doua mandate. Dincolo de brand, avem multi ieseni de care suntem mândri si care ne reprezinta orasul in tara si in strainatate. Avem artisti ieseni care au câstigat premii internationale pentru munca lor. Exemplu sunt chiar Cristian Mungiu, Ana Maria Marinca si lista poate continua. Avem sportivi care fac performanta la un nivel european. Elevi, studenti care exceleaza la invatatura. Reprezinta orasul toti cei care, prin valoarea lor, prin performanta si devotament fata de oras, fac ca Iasul sa fie cunoscut la nivel national si interantional.

4. In ce an va deveni Iasul capitala culturala europeana?

Pâna sa putem avea o data exacta trebuie sa facem in asa fel incât sa meritam un astfel de titlu. In orasul culturii si al inovatiei, cultura a ajuns o Cenusareasa care parca ne incomodeaza. Nu ne putem permite sa purtam valorile iesene printre schele. Cultura trebuie sprijinita prin programe coerente si alocari bugetare semnificative. Voi dezvolta programe care sa duca la promovarea societatii academice iesene in plan national si international. Doar cu atentia indreptata spre valorile umane ale Iasului vom putea vorbi despre o adevarata capitala europeana a culturii.

5. Cât de importanta este functia de primar al Iasului la nivel national?

Sigur ca macar din punct de vedere simbolic, functia de Primar al Iasului are o insemnatate deosebita. Problema este ca trebuie ca Iasul sa conteze la nivel national pentru a putea incarca de semnificatie si functia despre care vorbiti. Trebuie sa deschidem Iasul si la nivel national si international pentru investitii, pentru fonduri europene. E timpul ca Iasul sa intre in rândul marilor orase dezvoltate economic si ca românii sa cunoasca si Iasul turistic, cultural si european.

6. Caracterizati-va adversarul intr-o fraza.

Primarul care a tinut Iasul pe loc prea mult timp. Dar iesenii vad de ani de zile cum este primarul, nu cred ca mai este nevoie sa-l descriu eu, s-a caracterizat singur prin ce a facut in acesti 4-5 ani. Cum puteti descrie un primar care nu a facut nimic pentru ieseni?

7. In cazul (inevitabil) al unei aliante cu PNL, pe cine ati prefera ca viceprimar dintre cei patru consilieri locali liberali?

Important este ca dupa ce voi câstiga alegerile, majoritatea de dreapta din consiliul local sa poata trece urgent la punerea in practica a proiectelor pentru ieseni. Problema viceprimarilor este una prematura. Va asigur insa ca in echipa mea nu vor avea loc decât oameni a caror prioritate va fi deschiderea Iasului si respectarea legii.

8. Situatie: culoarea noului Guvern este alta decât cea a partidului din care faceti parte. Ati fi dispus sa v-o schimbati in beneficiul iesenilor (tinând cont de "traditionalele" animozitati privind alocarea de fonduri)?

Spiritul liberal este o orientare careia i-am fost fidel. Acum fac parte dintr-un partid democrat-liberal. Asta este orientarea care cred ca va aduce prosperitate iesenilor.

9. Daca nu veti câstiga alegerile, ce veti face pe urma? Ramâneti in politica, va retrageti in administratie, va apucati de afaceri etc.?

Voi câstiga alegerile.

10. Dati un pronostic pentru turul II.

Vor invinge iesenii!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sincer nu cred că interviurile sunt suficiente pentru a decide cu cine să votezi…aici eu aş merge mai mult pe intuitie...şi pe capacitatea mea de a evalua oamenii. Vorbele de dinaintea alegerilor sunt total diferite de faptele de după…când se văd la putere…

Marius Pârciu spunea...

"va pot ajuta", nu am zis ca sunt suficiente. oricum, cred ca rolul lor este (mai mult) de a veni in ajutorul indecisilor