marți, 4 martie 2008

Experienta

Acum cativa ani, un suedez a luat o mare teapa chiar in Iasi. Venise pentru a cunoaste orasul. Gasise un batranel care ii oferea o camera la o casa, dar cu conditia sa plateasca chiria pe vreo jumatate de an in avans. Zis si facut. Desi nu avea prea multi bani, i-a platit mosului suma ceruta. Pentru ca gazda nu era tocmai una placuta, dupa vreo doua zile suedezul nostru a vrut sa plece. I-a dat cheia omului si i-a cerut banii inapoi. Numai ca batranelul a refuzat sa ii restituie cei aproximativ 10 milioane, ba chiar l-a fortat sa evacueze spatiul mai repede. Vazandu-se cu lucrurile in strada, neavand pe nimeni care sa-i poata sari in ajutor si, probabil, obisnuit cu un anumit mod de a aplica legea, cere sprijinul politistilor. Acestia ii spun ca mosneagul e nebun, ca nu pot interveni daca nu o hotarare judecatoreasca la mana si ca el insusi ar parea nebun daca ar incerca sa-si recupereze o asemenea suma prin intermediul instantei. Acelasi lucru il aude si din partea agentiei imobiliare la care apelase initial.

Uitasem povestea suedezului, dar un lucru asemanator, ce mi s-a intamplat recent, mi-a readus-o in atentie.

.......................................................................

M-am ridicat, am spus “la revedere” si am inchis usa fara sa ma uit la ce ipochimen ramane in urma. Ghicisem de la primul cuvant rostit ca nu voi vedea nici unul din banii care mi se cuveneau. Oare trebuia sa reactionez altfel?


7 comentarii:

Anonim spunea...

mdeah...ipochimen zici? eu zic ca ai fost blind. nu trebuie sa faci nimic. pentru ca nimic nu-i intimplator si banii nu-i vor imbogati pe cei pe care i-ai lasat in urma. Din contra...

Daniel Matasaru spunea...

Marius, cred ca tine foarte mult de educatie sau de lipsa ei. Nu te vor feri de "propitari" nicio lege din Romania, nici macar asta de care se bate atata toba, scoasa de Laszlo Borbely.
Singura sansa intr-o asemenea optiune este un gentlemen' agreement cu o persoana pe care o cunosti sau care iti este recomandata de cineva de incredere...
Cat despre bani inapoi... MIG are dreptate, exista o lege a compensatiei. Rabdare!

Anonim spunea...

iti pare rau ca nu ai avut alta reactie? A reactiona cu... discretie, sa zicem, e uneori mai intelept decat a riposta. nu?

Anonim spunea...

iti pare rau ca nu ai avut alta reactie?? uneori e mai intelept sa reactionezi asa ... sa zicem...discret...decat sa ripostezi, sa ceri explicatii etc, nu?

Marius Pârciu spunea...

Nu-mi pare rau de reactia pe care am avut-o. Singura problema este ca eu chiar am pus suflet in ceea ce am facut.

Anonim spunea...

zi pe fata cine-i muistu sa stie lumea

Marius Pârciu spunea...

http://www.ziuaiasi.ro/colectiv-redactie.html

vezi la functia de director