sâmbătă, 5 iulie 2008

Femeile din politica ieseana

Politica, la genul feminin

In ultimii ani, femeile au reusit sa obtina pozitii importante în mediul politico-administrativ al Iasului. Iîn afara de Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean, unde "revolutia" feminina s-a produs mai usor, Mihaela Popa a fost prima femeie care a reusit sa invinga mai vechile mentalitati prin candidatura si, mai apoi, alegerea sa ca europarlamentar. Ei i-a urmat Camelia Gavrila care, dupa ce a intampinat mai multe piedici in cariera politica, a reusit sa devina viceprimarul municipiului Iasi.

"Este un subiect care revine in atentia mass-mediei si a politicienilor doar in jurul datei de 8 martie. In momentele-cheie tot barbatii iau deciziile. Pentru a reusi, femeile trebuie sa fie de zece ori mai bune decat barbatii. Trebuie sa aiba rabdare si consecventa. Unele dintre ele reusesc sa-si pastreze si feminitatea, pentru ca politica te masculinizeaza. E nevoie de munca, rezistenta si sustinere din partea familiei. Nu cred ca iesenii sunt misogini. Din pacate, nu au iesit prea multe modele feminine in fata, iar unele nu au fost lasate de politicieni", a declarat Camelia Gavrila.

În Iasi, cea mai mare victorie a femeilor în administratie, dar, mai ales, în politica, este alegerea liberalei Camelia Gavrila în functia de viceprimar. Voit sau nu, sefa Inspectoratului Scolar Judetean a fost scoasa din schema atunci când ar fi putut candida la functia de primar sau la un fotoliu de parlamentar. Poate din aceasta cauza, Camelia Gavrila considera ca în politica femeile sunt marginalizate si ca deciziile importante le iau tot barbatii. "Este un subiect care revine în atentia mass-mediei si a politicienilor doar în jurul datei de 8 martie. În momentele-cheie tot barbatii iau deciziile. Pentru a reusi, femeile trebuie sa fie de zece ori mai bune decât barbatii. Trebuie sa aiba rabdare si consecventa. Unele dintre ele reusesc sa-si pastreze si feminitatea, pentru ca politica te masculinizeaza. E nevoie de munca, rezistenta si sustinere din partea familiei. Nu cred ca iesenii sunt misogini. Din pacate, nu au iesit prea multe modele feminine în fata, iar unele nu au fost lasate de politicieni", a declarat Camelia Gavrila.

Si femeile voteaza greu femei

Consilierul social-democrat Petra Carp, care nu este la primul mandat, considera ca prezenta femeilor în politica obliga barbatii sa fie mai atenti la modul în care se comporta. "Femeile au un rol foarte important. Cu cât vor fi mai multe femei, cu atât va fi mai bine. Din jena si tot cred ca trebuie sa te comporti mai frumos când e o femeie lânga tine. Stai sa te mai gândesti daca e civilizat ceea faci. Trebuie sa fii bataios. Daca îti doresti sa ajungi ceva, ajungi. Populatia e foarte putin pretentioasa. Nu judeca în profunzime. Cei care ajung în functii vor sa faca proiecte. Omul de rând, însa, nu vrea asta, vrea sa te vada în strada, vrea un parc de joaca, sa-l bati pe umar. Eu nu as vrea sa fiu primar, pentru ca nu ai niciun fel de multumire. Daca servesti 90 la suta din populatie si nu servesti unul care e vocal, atunci pierzi mult", a afirmat Petra Carp.

Un alt consilier local PSD, Aneta Manolache, crede ca de multe ori femeile nu sunt sustinute nici macar de femei. "Rolul femeii ar trebui sa fie important, cu conditia sa i se faciliteze accesul, sa fie încurajata. Cred ca o femeie poate ajunge primar, cred ca ar putea. Trebuie schimbata putin mentalitatea, ma refer aici de la alegatorul obisnuit si pâna la un grup de consilieri. Nu cred ca iesenii sunt misogini, sunt unele lucruri care vin din istorie. Pe de-o parte, femeile trebuie sa munceasca mai mult, dar si partea cealalta trebuie sa fie mai deschisa. Si nu ma refer numai la barbati, si femeile voteaza greu femei", a spus Aneta Manolache.

În politica nu ar trebui sa conteze aspectul fizic

Ioana Timofte ar putea concura cu usurinta la "Miss Ales Local", dar ea considera ca acest fapt nu ar trebui sa fie motivul pentru ca o femeie sa fie votata. "Femeile conteaza din ce în ce mai mult. Este o tendinta în acest sens, dar si din cauza normelor europene. Contam din ce în ce mai mult, încercam sa contam. Vrând-nevrând, si barbatii trebuie sa tina cont de noi. Nu cred ca electoratul iesean este misogin. Nu cred ca oamenii mai discrimineaza. Oamenii stiu sa discearna. Conteaza si modul în care stim noi sa ne prezentam. Frumusetea nu cred ca influenteaza. Sau, cel putin, nu ar trebui", a comentat social-democrata Ioana Timofte, recent aleasa în functia de consilier local.

Un nume nou în politica este si democrat-liberala Laura Balanovici. "Cred ca femeile au un rol important. Nu conteaza neaparat daca ies în fata. Toate organizatiile politice au femei în posturi importante. Cred ca electoratul e putin misogin, dar, daca are un proiect important, nu cred ca o femeie nu e sustinuta. Femeilor le lipseste curajul, asta le trage înapoi", a opinat Laura Balanovici.

"Sa lasam aroganta si sa fim mai populari"

Luminita Iordache poate fi considerata o veterana a politicii iesene. Consilierul judetean PSD crede ca femeile aduc un echilibru în politica. "Femeile sunt foarte importante. În politica au rolul lor bine definit. Femeile sunt serioase, perseverente si sunt un echilibru în politica. Femeile sunt mai aproape de oameni în familie, la locul de munca, de copii, de mediul de afaceri. Sunt mai bine vazute. Pot sa ajunga sus, pentru ca sansele sunt egale. Ne bucuram de ascensiunea doamnei Gavrila, pentru ca acest lucru va da curaj si altor femei. Depinde numai de noi. Important este sa-ti doresti", a spus Luminita Iordache.

O parere interesanta despre cum e privita femeia în politica o are Simona Adonicioaie, consilier judetean PSD. Aceasta considera ca Elena Ceausescu a lasat o imagine care a împiedicat femeile sa fie privite pozitiv. "Sansele unei femei sunt destul de limitate. Depinde de mai multi factori. Extrem de importanta este pregatirea, dar si notorietatea si sustinerea. Cred ca un mare impact l-a avut mostenirea lasata de Elena Ceausescu. A ramas ca un stigmat. Pâna ne schimbam mentalitatea mai este. Este foarte importanta si transparenta. Sa lasam aroganta si sa fim mai populari, mai comunicativi. Cred ca o femeie are sanse sa ajunga primar, dar trebuie sa aiba un trecut de necontestat", a afirmat Simona Adonicioaie.

Femeile nu intra în politica din cauza familiei

Consilierul judetean PD-L Narciza Nedelcu crede ca femeile nu intra în politica din cauza ca sunt extrem de atasate de familie si de locul de munca, iar politica înseamna tocmai renuntarea la acestea. "Eu nu as face o diferenta între femei si barbati, ci i-as numi doar politicieni. Numarul mic de femei în politica arata ca nu vor sau nu sunt suficient de implicate. În politica, timpul nu-ti mai apartine tie, ci celor care te-au ales. Femeile au copii, parinti, joburi. Ele renunta greu la ceea ce au deja. Politica implica timp, sacrificiu, expunere. Ar fi bine ca o femeie sa fie primar, pentru ca stie ce înseamna responsabilitatile. Si într-o familie e la fel. Nu cred ca iesenii sunt misogini, nu trebuie sa ne plângem, ci sa credem ca vom reusi", a sustinut Narciza Nedelcu.

Nici liberala Magdalena Lupu nu considera ca în politica ar trebui facuta o diferenta între barbati si femei. "În viata politica nu exista politica de genul masculin sau feminin. Pâna acum am avut parte de mentalitati de tip medieval. În România sunt peste 50 la suta femei, este normal sa fie prezente si în politica. Nu este importanta pomovarea femeii, ci afirmarea sa. Eu cred ca are conditiile pentru afirmare", a afirmat Magdalena Lupu.

Social-democrata Mirela Dobresanciuc este de parere ca femeile au mari sanse în politica din Iasi, drept dovada ca în ultimii ani numarul acestora a crescut simtitor. "Este un rol important, este aproape echivalent cu cel al barbatilor. Cred ca o femeie are mari sanse în politica din Iasi. În ultimii patru ani, rolul si ponderea femeilor a crescut. Toate partidele au promovat femei si multe dintre ele sunt bine pregatite. Treptat, si electoratul va prinde încredere si va vota femei. O femeie e mai constiincioasa, mai devotata si mai rationala decât unii barbati", a spus si Mirela Dobresanciuc.

Mihaela Popa: "Cei care conduc partidele sunt misogini"

Una dintre iesencele care a reusit în politica este Mihaela Popa. Fara a fi agresiva, europarlamentarul a reusit sa le capteze atentia iesenilor prin proiectele propuse. Mihaela Popa considera ca, în Iasi, dar si la nivel national, este nevoie de o implicare mai mare în politica din partea femeilor, dar si a tinerilor.

"Femeile trebuie promovate în politica. Au un spirit de echipa mai dezvoltat, iar studiile arata ca sunt si mai sincere în afaceri. În Iasi exista o resursa umana capabila care trebuie atrasa. Multe femei au calitati si vin cu dorinta de schimbare, ceea ce cred ca e necesar în politica. Mioara Mantale a fost prefect, în tara avem multe primarite si chiar si în judet. Cât priveste electoratul iesean, nu cred ca e misogin, cred ca cei care conduc partidele sunt misogini, pentru ca ei stabilesc candidatii. Cred ca trebuie încurajate femeile si tinerii", a declarat europarlamentarul Mihaela Popa.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru articol.

Marius Pârciu spunea...

Multumesc

Anonim spunea...

Pai doamna Balanovici, la capitolul amor-uri, da' stiu c-ai curaj ;-) Si pe Cornel tot asa l-ai dus de nas...pina ce-a trebuit saracu' sa-si achite datoria. Te cam uitasera vremurile nemaritata.