miercuri, 23 iulie 2008

Trimite SMS... daca esti prost

Nu cred ca exista talk-show sau, ma rog, emisiune tv care se respecta, fara eterna intrebare adresata telespectatorului, invitat sa-si spuna parerea printr-un SMS. Nu, nu gratuit, in tara asta daca nu platesti, n-ai voie sa ai pareri, ci cu sume de la 0,50 euro in sus. Astfel, "Credeti ca Sorin Oprescu va rezolva problema mafiei imobiliare din Bucuresti?", "A omorat-o Cioaca pe Elodia?", "Are silicoane vedeta X?", "Este virgina Alina Plugaru?" etc. sunt intrebari la care ti se cere un raspuns prin "Da" sau prin "Nu". Pe ecran iti apare, pe tot parcursul emisiunii, procentajul, iar la final, cu glas cristalin, moderatorul sau moderatoarea anunta ceva de genul "80 la suta din telespectatorii nostri au spus ca da, X are silicoane".
Nu o data m-am intrebat care ar fi motivele pentru care cineva ar trimite astfel de SMS-uri, cu opiniile sale? Altfel spus, ce satisfactii inregistrezi stiind ca opinia ta s-a alipit unei mase amorfe si anonime de alte opinii, si ca nu va influenta niciodata nimic, in afara, desigur, de creditul de pe propriul tau telefon? Cum te convingi, apoi, ca mesajul tau a ajuns la destinatie si, mai ales, cum te convingi ca este reflectat corect in procentajele afisate pe ecran? Cum imi demonstreaza cei de la postul respectiv, cei ce propun intrebarea, ca rezultatul final este acesta si nu un altul, ca nu este "ajustat" in favoarea intereselor acelui post/ trust? Si mai e ceva: aproape niciodata nu se specifica numarul de mesaje primite, din care se calculeaza procentele finale, lasandu-se impresia ca intreaga tara a votat pentru o cauza sau alta. Imaginati-va ca se primesc trei SMS-uri, dintre care doua spun ca "Da", iar unul spune ca "Nu". Ce reflecta cele "doua treimi" care au votat pozitiv? Nimic, dar absolut nimic! Probabil, insa, instalat pe canapea si molfaind seminte de floarea soarelui, romanul se simte teribil de important si de bagat in seama cand trimite SMS-uri ce, crede el, vor schimba destine, vor reaseza lucrurile in matca lor si asa mai departe. Fiecare roman ce trimite asemenea mesaje se simte, in adancul sufletului sau, un mare Justitiar, un mare Regulator, care are la degetelul sau, cu care tasteaza mesajul, taman soarta universului.
La fel, nu-i inteleg pe cei care platesc de la doi euro in sus, "plus TVA", ca sa asculte la telefon o fatuca spunandu-le mascari, si relatandu-le ce le-ar face ea daca i-ar prinde. Si de unde i-ar prinde, si cum i-ar prinde… Faptul ca tabloidele sunt pline de astfel de anunturi ("Suna acum! Te astept!", "Fa-ma la telefon!" sau mai clasicul "Suna-ma, sunt fierbinte!") denota ca exista o clientela fidela, un set constant de fraieri care ajuta inflorirea unei asemenea afaceri. Ca sa nu mai pomenesc de miile de logo-uri, de sonerii si de filmulete, de idioatele concursuri si cate si mai cate alte vrajeli frumos ambalate.
Dezorientare, lipsa de ocupatie, prostie in stare pura, inclinatie innascuta pentru luat si dat teapa? Astept opiniile dumneavoastra, prin SMS…

Calin Ciobotari - Flacara Iasului

5 comentarii:

Daniel Matasaru spunea...

Marius, cand sa imi manifest admiratia fata de calitatea scrierii tale si sa zic, ca in istorie, "ecce articolum", am gasit si faptul ca este doar o preluare...

Il felicit pe Calin C pentru el si pe tine ca l-ai gazduit la tine pe blog!

Marius Pârciu spunea...

uneori si daca stii sa apreciezi un material de calitate e un merit. nu e cazul de fata, desigur :).

sper sa nu insemne ca ceea ce scriu eu de obicei este... dezamagitor.

Marius Bojor spunea...

La una dintre ultimele emisiuni ale Gabrielei Vranceanu Firea s-au strans 1.500 de euro din sms-uri.

Anonim spunea...

Mariuse, mersi pentru gazduire!
Calin C.

Marius Pârciu spunea...

Cu mare placere.